Hopp til hovedinnholdet

Gode resultater for Lemtrada

Attakkrate og graden av hjernesvinn fortsetter å falle seks år etter første behandling med Lemtrada. (Foto: Genzyme)

Bremsemedisinen Lemtrada skal sammenlignes med stamcelletransplantasjon i studien som starter til høsten på Haukeland. Nye data viser gode resultater.

Stamcellestudien som skal ledes fra Haukeland, har fått forskningsstøtte og vil sannsynligvis starte i løpet av oktober 2017. Her skal autolog stamcelletransplantasjon sammenlignes med Lemtrada. Det er fordi Lemtrada i dag regnes som den mest effektive av de godkjente medisinene mot attakkvis MS.

Nye data viser at virkningen holder seg i mange år etter behandling. Norske nevrologer er imponert.

Reduserer hjernesvinn

Lemtrada (alemtuzumab) gis som infusjon på sykehus fem dager etter hverandre, og så tre dager etter hverandre ett år senere. Opp mot 70 prosent skal deretter ikke ha behov for flere behandlinger. Om lag 450 personer med MS i Norge bruker Lemtrada i dag, og over 13000 på verdensbasis.

Data fra oppfølgingsstudier av de to opprinnelige studiene, CARE-MS I og II, var svært gode:

 • Fem år etter første infusjon var attakkraten 0,18 og 0,27 i de to studiene. Det er altså godt under ett attakk per år i gjennomsnitt.
 • Henholdsvis 80 og 76 prosent opplevde ikke forverring av funksjon, målt på EDSS-skalaen. 33 og 43 prosent forbedret sin EDSS-skår.
 • Om lag 70 prosent hadde ingen sykdomsaktivitet i år tre, fire og fem - målt med MR.
 • I år tre, fire og fem lå årlig hjernesvinn på 0,2 prosent eller mindre.

Nå viser nye data at årlig attakkrate fortsetter å falle i år 6. Det samme gjør graden av hjernesvinn. Videre viser de nye tallene at pasienter som har hatt attakk mellom første og andre behandling, opplevde svært god effekt i år 2, en effekt som har holdt seg gjennom år 6.

Torkildsen: - Imponerende

Professor Øivind Torkildsen trekker fram redusert grad av hjernesvinn som spesielt oppmuntrende.

Nevrolog og professor Øivind Torkildsen ved nasjonal kompetansetjeneste for MS trekker fram redusert grad av hjernesvinn som spesielt oppmuntrende.

- Det at pasientene fortsatt har samme reduksjon i hjernevolum som normalbefolkningen, er imponerende og lovende med tanke på risiko for fremtidig sekundær progressiv MS, sier han til MS-bladet.

- Et annet poeng som er viktig fra mitt ståsted, er at langtidseffekten av to sykluser også ser ut til å være svært god hos pasienter som har hatt attakker mellom de to syklusene. Dette er noe vi tidligere har vært usikre på, sier Torkildsen.

Pasientene skal følges nøye

Det er listet opp mange bivirkninger ved Lemtrada, men de vanligste av disse er ikke veldig alvorlige, opplyser Torkildsen. Opp til 40 prosent får stoffskiftesykdommer, men de kan behandles effektivt når de oppdages tidlig.

- Pasienter som får Lemtrada, skal følges nøye, nettopp for å fange opp bivirkningene tidlig, sier Torkildsen.

Se opp for Listeria-bakterien

Professor Trygve Holmøy advarer mot en sjelden, men alvorlig bivirkning. (Foto: Privat)

Overlege og professor ved Ahus/Universitetet i Oslo, Trygve Holmøy, opplyser at de har hatt et tilfelle med listeriose på Ahus etter Lemtrada-behandling.

- Dette er sannsynligvis en relativt sjelden, men alvorlig bivirkning. Den kan forebygges og behandles, derfor er det viktig å opplyse om den, sier han

Holmøy forteller om en pasient som fikk symptomer på blodforgiftning med høy feber og dårlig allmenntilstand dagen etter siste infusjon med Lemtrada. Pasienten kom raskt til sykehus og ble helt frisk med antibiotika. Inntil mars 2017 var det på verdensbasis rapportert 16 listeriosetilfeller ved Lemtrada brukt for å behandle MS. Minst ett tilfelle førte til døden.

Bivirkningen er en infeksjon som skyldes Listeria-bakterien. Den finnes i rått/halvrått kjøtt (inkludert spekemat) og fisk, samt i oster laget av upasteurisert melk. Listeria kan gi alvorlig sykdom hos personer med redusert immunforsvar, og kan gi fosterskade og spontanabort ved graviditet.

Listeriose kan forebygges ved å unngå mat som ofte inneholder listeriabakterien. Holmøy anbefaler at man følger de vanlige rådene som gis til gravide de siste ukene før behandlingen og i en måned etter behandlingen

Stamcellestudien

 • Stamcelletransplantasjon sammenlignes med Lemtrada
 • Minst 50 personer i hver gruppe
 • Trekning foretas av maskin
 • Personer mellom 18 og 50 år
 • Attakkvis MS som ikke er stabilisert
 • EDSS mellom 0 og 5,5
 • Inkluderes via nevrolog fra oktober 2017
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.