Hopp til hovedinnholdet

Høydose biotin kan ødelegge blodprøver

To mindre studier har vist at høydose biotin har effekt på noen pasienter med progressiv MS. (Illustrasjonsfoto)

Høydose biotin kan gi feil på analyser. Si fra til legen hvis du bruker høy dose av dette B-vitaminet.

På bakgrunn av to mindre behandlingsstudier bruker noen MS-pasienter nå biotin i store doser for sin MS-sykdom, selv om dette ikke er registrert som MS-behandling i Norge.

Et problem med slik høydose biotinbehandling er at det kan gi feil resultater på mange laboratorieanalyser, inkludert analyser som er vesentlige for å diagnostisere hjertesykdom, kreftsykdom, vitaminmangel og stoffskiftesykdom.

Det opplyser Nasjonal kompetansetjeneste for MS i et nyhetsbrev til helsepersonell.

I hvor stor grad analyseresultatet blir påvirket, avhenger av hvilken analyseplattform laboratoriet bruker, de ulike teknologiene påvirkes ulikt.

Si fra til nevrologen

Dersom pasienten har tatt biotin i større doser enn det som finnes i vanlige vitamintilskudd, vil analyseresultatet kunne bli påvirket av analytisk interferens i inntil 7 dager (avhengig av dose).

Det er derfor viktig å spørre MS-pasienter om de bruker høydose biotin når de skal ta blodprøve. Hvis de gjør det, bør man kontakte laboratoriet og diskutere om det foreligger risiko for at laboratorieresultatet kan bli påvirket, heter det i nyhetsbrevet.

Deretter bør man eventuelt avtale med pasienten at bruk av høydose biotin opphører en periode inntil prøvetaking kan gjennomføres.

MS-pasienter som bruker høydose biotin, bør si fra til nevrologen om dette når det er aktuelt å ta blodprøve.

Stor biotinstudie ferdig i 2019

Biotin er et B-vitamin som har en rolle i energimetabolismen og i dannelsen av myelin. Biotinmangel er sjelden. Det er to mindre behandlingsstudier som indikerer at en begrenset andel av MS-pasientene kan få en viss klinisk bedring ved høydose biotinbehandling.

Det er imidlertid usikkert om bedringen hos disse pasientene er bedre enn bedringen i gangfunksjon de ville fått ved behandling med Fampyra (gangpillen).

Det pågår nå en større behandlingsstudie for å få god nok dokumentasjon på om biotin har en god effekt ved behandling av progressiv MS. Forskerne anslår at den vil være ferdig i 2019.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.