Hopp til hovedinnholdet

Internasjonal MS-dag 2021: Connections

(Illustrasjonsbilde)

Når MS kommer veltende inn i livet, kommer mange i kontakt med ensomhetsfølelsen. Internasjonal MS-dag handler om å komme ut av denne følelsen, og bygge samhold og tilhørighet med menneskene rundt oss. 

Ensomhet er en følelse som mennesker helst ikke vil kjenne på. Derfor sørger mange for å være opptatte og travle, slik at ensomhetsfølelsen ikke slipper til og tar over. Nå man får en kronisk sykdom som MS, er det ikke alltid så lett å klare å stenge for ensomhetsfølelsen.  

Undersøkelser viser at over en tredjedel av personer med MS ofte eller av og til føler seg ensomme som en følge av MS.

            

Å ignorere ensomhet hjelper ikke

I mange tilfeller kan det være MSen i seg selv som er årsak til ensomhet. Det kan være fysiske begrensninger eller fatigue som gjør at venner trekker seg unna, eller at man ikke kan delta på alle de sosiale møteplassene som man tidligere var en del av. 

Ofte handler det også om at personer som lever med en kronisk sykdom kommer i kontakt med noen mer fundamentale ting i livet enn det friske mennesker gjør. De begynner å reflektere mer over livet, og de tenker større eksistensielle tanker om liv og død. Dette er tanker som man kan ha en tendens til å unngå å tenke på dersom man er frisk og rask og midt i livet. Slike tanker kan føre til at ensomhetsfølelsen vokser.

      

Internasjonal MS-dag 2021: Connections

Årets markering av Internasjonal MS-dag 2021 har som mål å bidra til at personer med MS føler seg mindre alene og sosialt isolert. Vi ønsker å bygge samhold og tilhørighet ved å sette lys på at man ikke er alene om å ha disse følelsene. Vi har valgt å sette lys på dette med ensomhet. Det er helt menneskelig å føle seg ensom.

Vi håper at personer med MS kan dele tips og triks: Hva kan man selv gjøre for å ta vare på seg selv? Hva gjør du for å ta vare på deg selv? Vi håper at vi sammen kan gi hverandre tips som gir en følelse av samhold og håp.

Internasjonal MS-dag markeres over hele verden 30. mai. Vi vil i Norge sette fokus på dette i tiden som kommer fram til dagen. 
    

Del med oss

Del gjerne dine tanker om temaet med oss. Har du gjort deg noen refleksjoner? Har du noen tips til å takle ensomhet? Har du noe du vil dele med andre? 

Send tanker og refleksjoner, tekst, bilder eller film til gudrun@ms.no – eller kontakt oss via Facebook og Instagram. Bruk #msforbundet og #internasjonalmsdag for at vi skal se innleggene. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.