Hopp til hovedinnholdet

Internasjonal MS-konferanse i Madrid

Den årlige internasjonale EMSP-konferansen ble arrangert 28.–30. mai, denne gangen i Madrid. MS-forbundet deltok fra Norge. -Vi sitter igjen med mye, sier styreleder i MS-forbundet.

Konferansen ble arrangert av Det europeiske MS-forbundet (EMSP). Personer med MS, representanter fra nasjonale MS-forbund, klinikere og forskere var samlet til en todagers konferanse i Madrid for å samtale om og debattere de mange aspektene knyttet til MS-omsorg. Temaet for årets konferanse var en helhetlig tilnærming for persontilpasset MS-behandling

Konferansen hadde som mål å forstå mer av den seneste utviklingen innen persontilpasset MS-behandling. Man utvekslet kunnskap og erfaring, og trakk fram gode praksiser som fungerer fra hele Europa. 

Styreleder i MS-forbundet, Lise Johnsen, er veldig fornøyd med årets EMSP-konferanse.

-Det er en spennende og aktuell tilnærming, og det er veldig interessant å høre hvordan fagpersoner i andre land jobber med dette. Vi hørte om prosjekter og klinikker både i Danmark og Spania hvor de arbeider tverrfaglig for å sikre at hele mennesket blir ivaretatt. De har gjort seg erfaringer som vi kan ta med oss i vårt arbeid og i vår kontakt med fagmiljøene, sier hun.

          

Pasienten i sentrum

Konferansen ble åpnet av Federica Balzani fra Italia. Hun har MS og er visepresident i styret i EMSP. Da hun ble diagnostisert med MS i 2007, eksisterte ikke tanken om persontilpasset MS-behandling, og behandlingsalternativene var begrenset. Hun fortalte på en personlig måte hvordan fokuset i behandlingen har forandret seg til det som er dagens situasjon, hvor hun opplever at hennes perspektiver som pasient er viktige når det kommer til behandling og oppfølging. Innledningen satte tonen for resten av konferansen.

Det var bidrag fra fagpersoner fra hele Europa, som på ulike måter belyste temaet. Det eneste nordiske bidraget kom fra professor Per Soelberg Sørensen fra København. Han holdt et innlegg om de ulike faktorene han mente bør vurderes i en helhetlig tilnærming til persontilpasset MS-omsorg. Han var tydelig på at oppfølgingen av MS-pasienter må være tverrfaglig, og organiseringen av den skal ha MS-pasienten i sentrum og involvere spesialister fra ulike felt for å optimalisere behandlingen. 

          

Nye kontakter 

Konferansen var i tillegg en god anledning til å knytte kontakter og komme i kontakt med representanter fra MS-forbund over hele Europa.

-Vi har knyttet tettere bånd med de andre MS-forbundene i Europa. På denne måten kan vi utveksle erfaringer og å lære av hverandre. Det er veldig verdifullt, sier Johnsen.  

     

Magne Wang Fredriksen, Lise Johnsen og Gudrun Østhassel deltok på EMSP-konferansen i Madrid. Her sammen med representanter fra det portugisiske MS-forbundet. (Foto: SPEM)

Personvern Logg inn

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.