Hopp til hovedinnholdet

Kan føre til mer effektiv MS-behandling

Statistiker Jan Harald Aarseth og overlege Kjell-Morten Myhr er ansvarlig for Norsk MS-register. (Foto: Nasjonal kompetansetjeneste for MS)

MS-registeret er viktig for kvalitetssikring av MS-behandlingen. Personer med MS må passe på at de er med i registeret, oppfordrer Kjell-Morten Myhr.

Kjell-Morten Myhr, professor og overlege ved Haukeland Universitetssykehus, er ansvarlig for MS-registeret. Registeret har i dag en dekningsgrad på om lag 64 prosent (sammenlignet med norsk pasientregister), men i noen fylker er det helt nede i 26 prosent. Det er altfor lite, mener Myhr.

Han understreker at det er viktig at den enkelte MS-pasient etterspør registeret til sine nevrologer, slik at både nevrologene og MS-sykepleierne skjerpes på registrering og oppfølging. Pasientene bestemmer selv om de vil la seg registrere.

 

Nyttig for pasienter og nevrologer

For å gjøre gode analyser på bakgrunn og for at registeret skal være mest mulig til nytte, trengs det komplette data. 

- En optimal dekningsgrad og kompletthet av MS-registeret vil hjelpe oss til å systematisere evaluering og optimalisere behandlingen av pasientene. Det vil bli mer effektiv behandling til det beste for pasientene. Registeret vil også gjøre den praktisk-kliniske hverdagen lettere. I registeret finnes en grafisk fremstilling av sykdomsforløpet til den enkelte pasient, og en får raskt overblikk før en konsultasjon, sier Myhr

Det jobbes med en leseversjon til den enkelte pasient. På denne måten kan pasientene få lett tilgang på sine egne data, og kan følge sykdommens utvikling.

 

Viktig for forskning

Et godt register er ikke bare viktig for behandling av den enkelte pasient, men det er også viktig for norsk MS-forskning. I 2005 ble MS-registeret utvidet til å inkludere biobankmateriale i form av DNA, serum, ryggmargsvæske og vev.

- Dette er viktig for forskningen. Vi kan koble sammen data fra registeret og biobanken. Vi kan lete etter mønstre som kan hjelpe oss å treffe tidlig med riktig behandling, sier Kjell-Morten Myhr.

Medisinbruk, attakker, EDSS-score og MR-resultater er bare noe av det som blir fremstilt grafisk i registeret.

Norsk MS-register og biobank

MS-registeret ble opprettet i 2001. Hovedmålet til registeret er å kvalitetssikre diagnostikk og behandling innen MS. På denne måten kan man harmonisere praksisen innen MS-behandlingen bedre, og sikre at alle pasienter får et oppdatert og likeverdig tilbud, uavhengig av bostedsadresse.

Medisinbruk, attakker, EDSS-score og MR-resultater er bare noe av det som blir fremstilt grafisk i registeret.

Personer med MS bestemmer selv om de vil la seg registrere.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.