Hopp til hovedinnholdet

MS-dagen: Til kamp for fysioterapi

Fra bakkeløpet under MS-dagen i Kirkenes i fjor.

Retten til fri fysioterapi må opprettholdes. Og personer med MS må få tilbud om behandlingsreiser til varmere strøk. Dette var to sentrale krav som ble fremmet på årets MS-dag.

Den nasjonale MS-dagen ble markert 27. august. MS-forbundets lokalforeninger arrangerte stands på gater, torg og kjøpesentre over hele landet. Her ble det informert om MS, om lokalforeningene og om aktuelle kampsaker for MS-forbundet.

Hovedtema for årets MS-dag var kampen for god rehabilitering. Regjeringen har foreslått å fjerne retten til gratis fysioterapi ved MS. - Det reagerer vi sterkt på, sier Mona Enstad, generalsekretær i MS-forbundet.

- Alle kronisk syke bør ha tilgang til gratis fysioterapi der det er påvist at fysioterapi og trening er positivt for sykdomsutviklingen.  

- Vi vil ha flere fysioterapeuter med kompetanse og kapasitet til å behandle personer med MS, sier Enstad.

Hun opplyser at halvparten av de om lag 11.000 personene som lever med MS i Norge i dag, ikke har nytte av bremsemedisiner. For dem er god rehabilitering i form av fysioterapi og trening under kyndig veiledning svært viktig for å opprettholde god funksjon lengst mulig.

Behandling i varmere strøk

Norsk forskning viser at fysioterapi og trening øker ganghastigheten og bedrer balansen. Og når behandlingen utføres i varmere strøk, varer effekten lenger.

- Derfor er det så viktig at personer med MS kommer inn i ordningen med behandlingsreiser til utlandet, sier Enstad.

Les MS-forbundets pressemelding som ble sendt ut i forbindelse med MS-dagen:

MS-pasienter må inn i varmen

MS-forbundet reagerer kraftig på at helseministeren nå foreslår å fjerne retten til gratis fysioterapi for personer med multippel sklerose (MS) i Norge.

Alle kronisk syke bør ha tilgang til gratis fysioterapi der det er påvist at fysioterapi og trening er positivt for sykdomsutviklingen.  Vi vil ha flere fysioterapeuter med kompetanse og kapasitet til å behandle personer med MS.

For over to år siden sa helseminister Bent Høie at tilbudet om behandlingsreiser til utlandet skulle utvides. MS-forbundet mener at det nå er på høy tid at helseministeren innfrir sitt løfte og utvider ordningen, slik at også personer med MS kommer inn.

Fysikalsk behandling og trening er viktig for alle med MS for å forebygge utviklingen av sykdommen og trene opp tapte funksjoner. Norsk forskning viser at fysioterapi og trening øker ganghastigheten og bedrer balansen. Når behandlingen utføres i varmere strøk, varer effekten lenger.

Mer enn 11.000 personer i Norge lever med MS. Bare halvparten har nytte av medisiner. De som ikke har nytte av medisiner, har kun god rehabilitering som tilbud for å opprettholde sitt funksjonsnivå.

Svært mange med MS får sterkt nedsatt livskvalitet. Det er ikke tvil om at mange med MS vil ha nytte av behandlingsreiser til utlandet. De som har råd, legger nå inn årlige utenlandsopphold i kampen for å holde seg i jobb.

Med god rehabilitering vil flere med MS holde seg i arbeid over lengre tid, noe som er gunstig både for den enkelte og for samfunnet.

Mona Enstad,
generalsekretær i MS-forbundet

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.