Hopp til hovedinnholdet

MS-pasienter kan bli tvunget til å betale for fysioterapi

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) foreslår å fjerne gratisordningen ved fysioterapi for kronisk syke. MS-forbundet svarer i Nyhetsmorgen på NRK P2. Link nederst i saken.

HOD går inn for å fjerne ordningen som gir pasienter med visse diagnoser tilgang til gratis fysioterapi. I stedet skal det innføres en bedre frikortordning for fysioterapi enn den som finnes i dag. Les mer om saken her.

Bakgrunnen for forslaget er at HOD mener dagens ordning er en urettferdig bruk av ressursene da ordningen ikke sier noe om den enkeltes behov for fysioterapi. De ønsker en mer individuell vurdering. 

MS-forbundet er enige i at listen kan endres, men ikke fjernes. Alle kronisk syke bør ha tilgang til gratis fysioterapi der det er påvist at fysioterapi og trening er positivt for sykdomsutviklingen. Dette er viktig for den enkelte med kronisk sykdom og for samfunnsøkonomien.

Økte utgifter for personer med MS

For personer med MS vil den nye ordningen innebære økte utgifter. Da dette allerede er en gruppe mennesker som generelt har lave inntekter og store utgifter knyttet til diagnosen mener MS-forbundet at forslaget er uakseptabelt.

-Personer med MS må allerede i dag prioritere hva de bruker pengene sine på. Vi frykter at disse personene kommer til å prioritere bort fysioterapi fordi de rett og slett ikke har de pengene som skal til for å nå opp til egenandelstaket, sier kommunikasjonsleder Gudrun Østhassel til Nyhetsmorgen.

Viktig med god fysisk helse

Det er kjent at fysisk trening kan bidra til å lindre spesifikke MS-symptomer og bremse sykdomsutviklingen. Omtrent halvparten av alle MS-pasienter i Norge har typen progressiv MS hvor det ikke tilbys noen form for bremsemedisiner. For denne gruppen blir det ekstra viktig å bruke fysioterapi som en alternativ behandlingsmåte.

For mange med MS er det avgjørende med tilrettelagt trening ved en fysioterapeut for å utføre daglige gjøremål. Det handler om trening for å kunne kle på seg selv, snu seg i senga eller reise seg fra en stol. Her er fysioterapeuten essensiell

Fare for overforbruk

HOD peker på faren for overforbruk når en tjeneste er ubegrenset og gratis.

Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad, mener det brukes for lite ressurser fra helsebudsjettene på kronikere, og er ikke enig i at det er overforbruk hos fysioterapeutene.

-Erfaringene er dessverre motsatt: mange personer med MS sliter med å få tilgang til fysioterapeuter med tilskudd fra kommunene, ikke minst fysioterapeuter som har god kunnskap om MS, opplyser hun

Hør innslaget i Nyhetsmorgen på NRK P2

Innslaget ble sendt i Nyhetsmorgen på NRK P2 26. juli, og er tilgjengelig på nett her.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.