Hopp til hovedinnholdet

MS-rehabilitering ved covid-19

Folkehelseinstituttet har kommet med nye råd til rehabiliteringsinstitusjoner som påvirker gjennomføring av rehabilitering av MS-pasienter. 

Artikkelen er forfattet av overlege/professor Lars Bø, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for MS, Nevrologisk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus/Universitetet i Bergen

Disse tiltakene inkluderer blant annet at de som har mistenkt eller påvist covid-19 må avvente behandling på rehabiliteringsinstitusjonene, og at de som får symptomer på luftveisinfeksjon under oppholdet om mulig bør skrives ut til hjemmet. For de som har øket risiko for et alvorlig forløp av covid-19 bør det fortsatt vurderes å utsette rehabiliteringsoppholdet.

Vi mener at dette vil særlig gjelde for pasienter over 70 år,  de med MS som har blitt behandlet med stamcelletransplantasjon (HSCT), Lemtrada®, Mavenclad® eller rituksimab/Ocrevus® de siste 6 måneder, og de som har et lavt tall av hvite blodlegemer på grunn av sin MS-behandling (under 0.5 for behandling med Tecfidera® og 0.2 for Gilenya®), samt de som har andre årsaker til  moderat/høy øket risiko.

Hos de som kun har lett øket risiko ved covid-19 må en vurdere nytten av rehabiliteringen opp mot risiko, og det vil være lavere risiko hvis rehabiliteringen kan skje nær hjemstedet. Behandling med Tysabri  innebærer å komme på sykehuset hver 4.-6. uke, hvor en vil treffe helsepersonell og andre pasienter. Dette gir noe øket risiko for smitte begge veier, og vi mener en må vurdere behovet for et rehabiliteringsopphold ekstra nøye hos disse. 

Meldingen betyr samtidig en nyansering av våre tidligere råd.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.