Hopp til hovedinnholdet

My-Elins mamma har MS

Ny brosjyre skal gjøre det lettere for foreldre med MS å inkludere barna, gjøre dem trygge og gi dem informasjon om sykdommen.

MS debuterer ofte i en alder hvor det er naturlig å være foreldre, noe som medfører at mange barn og unge vokser opp som pårørende til en mor eller far som har MS. På bakgrunn av dette har legemiddelfirmaet Merck produsert en brosjyre som heter "My-Elins mamma har MS". 

I brosjyren møter vi fortellerstemmen i et enkelt, men ikke barnslig språk. Informasjon om MS og hvordan det kan påvirke hverdagen er flettet naturlig inn i historien. Det er store, fargerike tegninger på alle sidene. Brosjyren er full av hjemlige situasjoner som barna kan identifisere seg med. 

Nina Grytten Torkildsen er ansatt ved Nasjonal kompetansetjeneste for MS, og har jobbet med informasjon for barn som pårørende. Hun synes brosjyren er flott, og er veldig glad for at den nå er tilgjengelig for publikum. 

- My-Elin blir forklart at mamma i tillegg til å være som mødre flest; snill, glad og masete, også er rammet av sykdommen som angriper nervetrådene og gjør at mamma har en treghet ved seg som blir illustrert ved å sykle på en humpete vei. Mamma er klumsete og mister ting i gulvet fordi hun ser dobbelt, og det kribler i hendene. 

- Brosjyren er rettet mot barn, med et lettfattelig språk og humoristiske tegninger som gjør at de kan kjenne seg igjen. Målsettingen er å berolige, og brosjyren forklarer mammas handlinger samtidig som den beskriver symptomer og prognose. 

Grytten Torkildsen mener at dette er en brosjyre som passer for barn i alle aldre. For de eldre barna som kan lese, vil teksten være et supplement til illustrasjonene. For de minste kan teksten være et utgangspunkt til en samtale med en voksen eller en høytlesningsstund. Hun anbefaler brosjyren til alle barn som har en mamma eller pappa med MS.

- Barn forstår mer enn vi tror. Å inkludere de i sykdommen på et tidlig tidspunkt, kan gi trygghet, forutsigbarhet og muligheten til å forstå vanskelige hverdagssituasjoner bedre. Med god informasjon i bakhånd kan hverdagen med MS og hverdagen sammen med en med MS bli litt enklere, sier hun. 

             

Brosjyren kan bestilles via bestillingsskjemaet

Brosjyren er gratis.

Porto over kr. 27 faktureres.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.