Hopp til hovedinnholdet

Nasjonal strategi for hjernehelse

Både forskere, klinikere og representanter for pasientene deltok på toppmøte med statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie (Foto: Helse- og omsorgsdepartementet)

Hver tredje nordmann vil bli rammet av en hjernesykdom i løpet av livet. Regjeringen skal nå lage en egen strategi for hjernehelse for å utvikle bedre tjenester for disse pasientgruppene.

Statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie og regjeringen skal nå lage en "Hjernehelsestrategi". Nyheten ble annonsert på tirsdagens toppmøte om hjernesykdommene ALS, MS, demens, Huntingtons sykdom og Parkinson. Her ble forskere, klinikere og representanter for pasientene utfordret på hvordan Norge kan bidra til økt kunnskap om hjernesykdommer.

- Regjeringen vil gi et bedre tilbud til pasienter med nevrologisk sykdom. Derfor lager vi en nasjonal strategi for hjernehelse. Vi er svært opptatt av mer forskning slik at vi bedre kan forhindre disse sykdommene og behandle pasientene best mulig, sier statsminister Erna Solberg.

       

Behovet er stort

- Det er veldig gledelig at det kommer en nasjonal strategiplan for både forskning og behandling på dette området, sier Mona Enstad, generalsekretær i MS-forbundet.

Enstad deltok på toppmøtet og trakk i sitt innlegg blant annet fram utfordringer ved behandling av MS. 57 prosent av alle med MS i Norge har ikke tilbud om noe medisinsk behandling. I tillegg avdekker statistikker store geografiske forskjeller, både i hvor mange som får behandling og hvilken behandling de får.

- Behovet for en helhetlig strategiplan er stort, og nå er det viktig at det raskt kommer konkrete tiltak, sier Enstad

Toppmøtet ble strømmet på nett-tv, og kan ses i sin helhet på regjeringen.no

     

Statusrapport for hjernehelse

Bakgrunnen for toppmøtet var Helsedirektoratets statusrapport om hjernehelse. Rapporten ble påbegynt i fjor og ble lagt frem i begynnelsen av februar i år. Her anbefalte Helsedirektoratet at det utarbeides en strategiplan, og på toppmøtet annonserte regjeringen at det skal lages en nasjonal strategi.

Les mer om statusrapporten her

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.