Hopp til hovedinnholdet

Nei til ny hjelpemiddelordning

Regjeringens forslag om å overføre hjelpemidler til kommunene er avvist. (Illustrasjonsbilde)

Stortingsflertallet avviste regjeringens forslag om å overføre deler av hjelpemiddelformidlingen til kommunene. En god nyhet, mener generalsekretær Mona Enstad. 

I forslag til statsbudsjettet 2018 la regjeringen fram et forslag om å overføre et totalansvar for såkalte "enkle og høyfrekvente hjelpemidler" fra Nav og folketrygden, og ut til kommunene. De ønsket også at fastmonterte hjelpemidler til boligtilpasning skulle flyttes over til husbanken og kommunene. 

Høyfrekvente hjelpemidler består i all hovedsak av hjelpemidler til personlig hygiene, på- og avkledning, matlaging og bevegelse, samt nedsatt syn og hørsel. Eksempler er arbeidsstoler med manuell hev/senk, badekarbrett, dusjstol, rullator, hjertebrett, enkle kalendere, krykker og markeringsstokk for synshemmede. 

Forrige uke ble det klart at stortingsflertallet setter foten ned for regjeringens planer. Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti stod sammen og stemmet for å beholde ansvaret for hjelpemidler i Folketrygden. 

       

Svært fornøyd

Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad, er svært fornøyd med utfallet av saken. 

Flere brukerorganisasjoner, med Norges Handikapforbund i spissen, har reagert på det de har omtalt som "et meningsløst og ødeleggende forslag fra regjeringen". Organisasjonene har fryktet at det vil gå ut over tilbudet til brukerne dersom kommunene skulle overtatt ansvaret. 

- Alle skal få de hjelpemidlene de har behov for, uavhengig av kommuneøkonomi og hvor i landet de bor. Jeg er glad for at flertallet gikk mot forslaget, sier Enstad. 

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.