Hopp til hovedinnholdet

Ny bok: "Lev godt med sykdom"

Forfatterne Torkil Berge og Elin Fjerstad jobber som psykologer ved Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken på Diakonhjemmet sykehus (Foto: Gudrun Østhassel)

"Lev godt med sykdom" er en ny selvhjelpsbok som gir mentale verktøy ved sykdom. Forfatterne skal også arrangere et gratis seminar i november. Se nederst i saken.

Både Elin Fjerstad og Torkil Berge jobber som psykologer ved Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken på Diakonhjemmet sykehus. 

- Sykdom griper inn i alle områder i livet, konstaterer Fjerstad. - Sykdom berører alle sider ved det å være menneske, tanker, følelser, handlinger og relasjoner.

 

En treningssak

Boka er inndelt i fem deler som tar for seg ulike aspekt ved det å ha en sykdom. Boka er forskningsbasert og gir psykologiske verktøy for å leve så godt som mulig med den ekstrabelastning som sykdom kan være. De psykologiske verktøyene skal hjelpe kronisk syke å trene opp mental styrke og utholdenhet, akkurat som toppidrettsutøvere bruker mental trening for å prestere på topp.

- Vi ønsker med boka å vise at vi som er syke kan ha muligheter til å påvirke i hvor stor grad sykdommen preger hverdagen vår, sier Berge. - Vi håper at disse verkyøtene som presenteres i boken kan hjelpe til å ta mer kontroll over en ofte uhåndterlig sykdom, der sykdommen ikke stenger mer for livsutfoldelsen enn nødvendig.

 

Tenk deg sterk og verdig

Både Fjerstad og Berge ønsker ikke at verktøyene de presenterer skal oppfattes som lettvinte.

- Man kan ikke tenke seg frisk, men man kan tenke seg sterk og verdig, sier Fjerstad. - Og det er poenget vårt, vi trenger sterke mentale muskler for å unngå onde sirkler og psykiske belastninger.

- Forebyggingsaspektet er viktig å holde fram. Det er viktig å forebygge at sykdom i kroppen ikke fører til psykiske plager s

Boken er tilgjengelig hos de fleste bokhandlere i Norge og på nettet: www.gyldendal.no

om for eksempel depresjon. Depresjon stjeler både selvfølelse og motstandskraft, fortsetter hun.

  

Mental ivaretakelse

Mange personer med MS savner en mental ivaretakelse: «Hvordan skal jeg leve med denne sykdommen?», «Hvordan skal jeg tenke om den?», «Hvordan skal jeg møte sykdommen i hverdagen?».

- Poenget med boka er ikke å lære folk å tenke positivt, understreker Fjerstad.

- Vi ønsker å vise at hva vi tenker og føler har stor betydning for hvordan vi har det, og at i forhold til tanker og følelser har vi større valgfrihet. Vi kan for eksempe til en viss grad velge hva vi skal tenke om sykdom og plager, og ikke minste når vi skal tenke på sykdommen, plagene og bekymringene som gjerne følger. Det er krevende å leve med sykdom som aldri går over, og som gir store plager og belastninger. Derfor trenger vi mentale verktøy i tillegg til medisiner, trening og annen hjelp, avslutter Berge. 

  

Seminar om «Lev godt med sykdom»

På seminaret lærer du om psykologiske hjelpemidler for å leve best mulig med sykdom. Det er nyttig kunnskap for deg som er syk, men også for deg som er pårørende eller helsepersonell.

Seminaret arrangeres av Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken, Diakonhjemmet sykehus, i samarbeid med Norsk Revmatikerforbund, Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer, MS-forbudnet, Blodkreft-, Gynkreft-, Ung Kreft- og Føflekkforeningen. Kursledere er psykologene Torkil Berge og Elin Fjerstad.

Ta med matpakke så slipper du å stå i kantinekø. Velkommen!

28. november kl. 10:00 - 15:00. Sted: Auditoritet, Diakonhjemmet bibliotek og læringssenter

Påmeldingsfrist 25. november. Seminaret er gratis og åpent for alle.

Trykk her for påmelding

 

Boken er tilgjengelig hos de fleste bokhandlere i Norge og på nettet: www.gyldendal.no

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.