Hopp til hovedinnholdet

Ny MS-medisin godkjent i Europa

Kesimpta injiseres subkutant én gang per måned (Illustrasjonsbilde)

Legemiddelfirmaet Novartis kunngjorde nylig at MS-medisinen Kesimpta har blitt godkjent i Europa. Norske nevrologer er optimistiske.  

Kesimpta (ofatumumab) er godkjent i Europa for personer med RMS. Det opplyser legemiddelselskapet Novartis i en pressemelding. 

Elisabeth Celius, professor og overlege ved OUS, er positiv til nyheten. 

- Kesimpta er velkomment. Effekten synes å være helt på linje med rituksimab og Ocrevus. Den vil være aktuell for de med attakkvis MS og aktiv SPMS, sier hun til ms.no. 

Kollega Øivind Torkildsen, professor og overlege ved HUS, var også veldig positiv til legemiddelet da det ble godkjent i USA høsten 2020

Legemiddelet er godkjent på bakgrunn av to fase III ASCLEPIOS-studier, som viser signifikant reduksjon i risiko for attakker og sykdomsprogresjon. I disse studiene viser Kesimpta en reduksjon av attakker med over 50% sammenlignet med Aubagio (teriflunomid). 

- Kesimpta tas som injeksjon én gang i måneden. Pasientene kan selv sette injeksjonen hjemme, opplyser Celius. 

     

Målrettet mot B-celler

Flesteparten av medikamentene mot RRMS i dag rammer på en eller annen måte de såkalte T-cellene. 

Flere av de nye medisinene som nå kommer på markedet, sikter mer målrettet mot en annen type immuncelle, nemlig B-cellene. 

Antistoffet rituximab og ocrelizumab (Ocrevus) er behandlinger som er målrettet mot B-cellene, og som ødelegger dem.

Ofatumimab (Kesimpta) er også et antistoff som ødelegger B-cellene.

- I motsetning til rituksimab og Ocrevus, er Kesimpta det første full-humaniserte legemiddelet som retter seg mot B-cellene, opplyser Celius.

- Det betyr at det sannsynligvis vil være mindre bivirkninger knyttet til dette legemiddelet. Det er også hyppigere dosering enn de to andre. Det betyr at halvveringstiden er kortere, og muligheten for å stoppe behandlingen raskt er mye bedre. Det er bra, sier Celius. 

          

Kesimpta ble godkjent i USA høsten 2020. Med en europeisk godkjenning har legemiddelet automatisk markedsføringstillatelse i Norge. Kesimpta må likevel gjennom en vurdering hos Statens Legemiddelverk og Beslutningsforum før den eventuelt blir tilgjengelig for norske MS-pasienter. 

Vi kommer tilbake med mer informasjon når medikamentet blir tilgjengelig i Norge. (Red).

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.