Hopp til hovedinnholdet

Ny retningslinje: Flere bør få de sterkeste medisinene

Den nye retningslinjen skiller mellom aktiv og høyaktiv sykdom. De som har høyaktiv sykdom, bør starte tidlig med de mest effektive medisinene. (Illustrasjonsfoto)

Den nye retningslinjen for MS anbefaler kortere vei til mer effektiv behandling. På tide, mener norsk nevrolog.

Den nye retningslinjen for diagnostikk og behandling av MS ble publisert på Helsedirektoratets hjemmesider 31. mai. Den markerer et skifte av strategi når det gjelder forebyggende behandling. Nå anbefales en mer offensiv holdning til bruk av de mest effektive bremsemedisinene.

Det innebærer at en større gruppe pasienter kan starte direkte på den mest effektive behandlingen.

Ikke lenger første- og andrelinje

Tidligere har retningslinjen operert med første-, andre- og tredjelinjebehandling.  I førstelinjebehandlingen inngikk de minst effektive medisinene, mens de mest effektive var i andrelinjebehandlingen. Tredjelinjen omfattet såkalt utprøvende behandling.

Det har vært vanlig å starte med de minst effektive, for så å gå over til de mer effektive når det ble oppdaget ny utvikling i sykdommen. Begrunnelsen har vært at de minst effektive (førstelinjemedikamentene) har færre potensielt alvorlige bivirkninger enn de mest effektive.

Aktiv og høyaktiv sykdom

Den nye retningslinjen bruker ikke lenger begreper som første- og andrelinjebehandling. Man skiller i stedet mellom aktiv sykdom og høyaktiv sykdom.

Personer med aktiv sykdom har hatt ett attakk de senere år. Eller det har vært påvist ny(e) lesjon(er) ved MR-undersøkelse de senere år.

Ved høyaktiv sykdom foreligger det ett eller flere attakk siste år, samt en eller flere faktorer som kan indikere dårligere prognose. Slike faktorer kan være ung alder ved debut, frekvens eller alvorlighet av attakk, restsymptomer etter attakk, samt omfang av funn ved MR.

Ved høyaktiv sykdom bør de mest effektive medisinene brukes.

Bø: - Absolutt på tide

Leder av Nasjonal kompetansetjeneste, professor Lars Bø, mener den nye retningslinjen - når den følges - vil gi økt bruk av de mest effektive bremsemedisinene. (Foto: Olav Førde)

Dette betyr at flere MS-pasienter enn i dag bør gå rett på de mest effektive bremsemedisinene, mener leder i Nasjonal kompetansetjeneste for MS, nevrolog og professor Lars Bø.

Han har merket en holdningsendring blant nevrologer i Norge og i andre land de senere årene.

-  Vi har blitt mer bevisst på alvoret i sykdommen. Mange ser så friske ut når de får diagnosen, men over lang tid ser vi hvor mye livskvalitet sykdommen tar.

Forebyggende behandling gjør mer enn å redusere antall attakk. Forskning viser at bremsemedisinene utsetter utvikling av invaliditet, opplyser han.

-  Det gjelder å dempe betennelsen tidlig. Effektiv behandling tidligst mulig gir minst mulig invaliditetsutvikling.

-  En stor del av dem vi starter behandling på i dag har høyaktiv sykdom. Det betyr at flere bør få de mest effektive medisinene tidlig.

-  Den nye retningslinjen innebærer en vesentlig forandring i behandlingen av MS-pasienter, en forandring som absolutt er på tide, sier Bø.

Dyrere på kort sikt

Tror du den nye retningslinjen vil føre til økt bruk av de mest effektive medisinene?

- Ja, når retningslinjene følges vil jeg forvente det, sier Bø.

De mest effektive medisinene er betydelig dyrere enn de minst effektive. Ser du problemer for avdelingene når bruken av de dyreste medisinene øker?

- Det kan føre til økte kostnader på kort sikt, men på lang sikt vil en eventuell bedre behandlingseffekt kunne gi lavere kostnader for den enkelte, for helsevesenet, og for samfunnet.

Les mer på Helsedirektoratets sider

 

 

 

Bremsemedisiner ved aktiv og høyaktiv MS

Medisiner som reduserer attakkhyppigheten med 30 til 50 prosent:

 • Extavia, sprøyte
 • Betaferon, sprøyte
 • Rebif,sprøyte
 • Avonex, sprøyte
 • Plegridy, sprøyte
 • Copaxone/Copemyl, sprøyte
 • Zinbryta, sprøyte
 • Aubagio, tablett
 • Tecfidera, tablett

Medisiner som reduserer attakkhyppigheten med 55 til 70 prosent:

 • Tysabri, infusjon
 • Gilenya, tablett
 • Lemtrada, infusjon

Kilder: Norsk MS-veileder

MS-forbundet

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.