Hopp til hovedinnholdet

Nye helsekrav til førerkort

Illustrasjonsbilde: Shutterstock

Fra 1. oktober 2016 blir det i større grad opp til legen å vurdere om du har helse til å kjøre bil. Dette vil gi strengere krav til personer med MS.

Dagens ordning åpner for at personer med en helse som kan påvirke kjøringen, kan søke dispensasjon til Fylkesmannen. Dette forsvinner i stor grad med den nye ordningen.

 

Mer absolutte krav

De nye kravene er mer absolutte, og hensikten er bedre trafikksikkerhet og få mer lik behandling av sjåførene i hele landet, da det blir mindre rom for skjønn.

Alle som skal søke om førerkort må nå fylle ut en egenerklæring om helse på trafikkstasjonen. Dersom man har en sykdom som kan virke inn på kjøreevnen, må man i tillegg få helseattest fra lege. Det er disse helsekravene som skal vurderes av lege som nå er revidert.

Regelverket er justert med ny medisinsk kunnskap om ulike sykdommer og tilstander, og deres effekt på trafikksikkerheten. Det har blitt tydeligere hvilke regler som gjelder for den enkelte tilstand, og hvem som fyller helsekravene og ikke.

  

Strengere krav for personer med MS

I veilederen for leger som skal vurdere kjøreevnen er MS trukket fram. Regelverket tar på alvor at sykdommen kan variere veldig i perioder, og krever tett samhandling mellom nevrolog og fastlege i vurdering av sikker kjøreevne.

Personer med MS må bli vurdert av nevrolog for å få førerkort. Personer med MS som søker om førerkort for tyngre kjøretøy må vurderes av nevrolog hvert femte år.

           

Les mer om den nye ordningen på Helsedirektoratets hjemmesider

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.