Skip to main content

Nytt blad ute: MS-sykepleieren gir trygghet

Marianne Lillehagen og MS-sykepleier Sandra Lundemo har fått tette bånd. (Foto: Gudrun Østhassel)

Et nytt MS-blad er ute. Les om ny forskning, ny medisin, og klatring til Kilimanjaro. Og om MS-sykepleierne som fortjener medaljer.

- MS-sykepleierne fortjener en medalje            

Av: Gudrun Sofie Østhassel, MS-forbundet

Helt siden Marianne Lillehagen (42) fikk diagnosen MS i 2007, har hun hatt god nytte av MS-sykepleierne på poliklinikken hun tilhører. Særlig har hun fått tett bånd med MS-sykepleier Sandra Lundemo.

- Jeg har ringt flere ganger i fortvilelse, og får både råd, veiledning og trøst fra tålmodige sykepleiere, sier Marianne.

På Ullevål sykehus er det ansatt fire MS-sykepleiere. MS-sykepleierne er pasientenes kontaktperson på sykehuset. De har egen epostadresse og telefon, og det er mulig for pasientene å bestille timer til samtale.

- De aller fleste telefonene vi får kommer fra pasienter som tror de har attakk eller har spørsmål om noe rundt MS-sykdommen. Det viktigste vi kan gjøre er å lytte og ta pasientene på alvor.

Marianne nikker gjenkjennende. - Jeg tror dette er spesielt viktig for de nydiagnostiserte. Jeg husker at bare jeg fikk mensen eller ble forkjølet, så kunne det blusse opp litt i gamle attakker. Jeg fikk helt panikk. Den plutselige angsten for at det skal komme et nytt symptom tror jeg vi med MS har i bakhodet hele veien. Her gjør MS-sykepleierne en superviktig jobb. De gir aksept og normaliserer de følelsene vi har.

Viktig for mestring

Marianne lillehagen snakker med MS-sykepleier Sndra Lundemo om hva som helst. (Foto: Gudrun Østhassel)

- Vi som MS-sykepleiere har ansvar for å trygge pasientene og være gode medmennesker. Pasientene må føle seg trygge på å åpne seg opp om symptomer som kan være vanskelig å snakke om, for eksempel blære- og tarmforstyrrelser eller seksuallivsproblemer, forteller Sandra.

Hun understreker videre viktigheten av å lære å kjenne sykdommen sin. Det er viktig å vite hva som kan forventes, hva som er normalt og ikke normalt.

- Jeg håper vi MS-sykepleiere kan hjelpe folk til å forsone seg med diagnosen og mestre livet som kronisk syk. Det er mange faktorer som spiller inn på mestringsprosessen, og jeg håper vi kan være en støtte for å hjelpe personer med MS på veien videre.

Marianne har snakket med MS-sykepleieren sin om alt mellom himmel og jord. Hun er overbevist om at åpenheten har hjulpet henne til å få et bedre liv med sykdommen. MS-sykepleierne har vært en viktig støtte i denne prosessen.

- Jeg føler meg veldig tatt på alvor. De er tålmodige og snakker tydelig slik at jeg forstår det. De pakker ikke ting inn i store ord som ingen skjønner noe av.

Ikke bare symptomer og attakk

Som MS-sykepleier er ikke Sandra bare opptatt av symptomer og attakker, men også det som skjer i livet rundt.

- Nevrologene er veldig fokusert på MR og medisiner. Vi sykepleiere tar oss av de tingene rundt MS, som symptomer, attakker. Men det er minst like viktig å se på hva som skjer i livet rundt. Det kan ha stor betydning for hvordan sykdommen oppfører seg.

Sandra forteller om hvordan kropp og psyke henger sammen. Symptomene trigges av ulike ting, og det er mange faktorer som kan forstyrre. Eksamenstider, dødsfall i familien eller samlivsbrudd er bare noen av tingene som kan påvirke sykdomsbildet.

- Det er så mange ting rundt en livssituasjon som kan påvirke sykdommen. Kropp og psyke er som to tannhjul. Man skal virkelig ikke undervurdere psyken, slår hun fast.  

Marianne er enig i at MS-sykepleieren kan være en god støttespiller i vanskelige perioder. Hun har selv erfart hvordan vanskelige prosesser i livet har spilt inn på sykdommen.

- Hvordan jeg har det utenom MS er også en del av pakka. Jeg er takknemlig for å ha møtt MS-sykepleiere som har tatt dette på alvor.

Kunne ikke vært foruten

- MS-sykepleierne fortjener en medalje. De løper rundt hele dagen for å ta tusen blodprøver og tisseprøver, gi opplæring i å sette sprøyter, de svarer på telefonen og på toppen av det hele klarer de å være imøtekommende og hyggelige. De har en stor og viktig jobb, og jeg tror det er særlig viktig for nydiagnostiserte å komme i kontakt med dem og vite hva de er, sier Marianne.

Hun er overbevist om at hun ikke hadde vært der hun er i dag, dersom det ikke hadde vært for MS-sykepleier Sandra.  

- Den beste egenskapen en MS-sykepleier kan ha er å være lyttende og til stede. Sandra har alltid vært veldig varm. Hun viser omsorg og ser lengre enn andre ser, avslutter Marianne.

E-læring for MS-sykepleiere

  • MS Nurse PROfessional er et nettbasert kurs som fokuserer på ulike aspekter ved MS.
  • Programmet tar for seg grunnleggende kunnskap og ferdigheter for MS-sykepleiere.
  • Programmet er utviklet av det europeiske MS-forbundet og oversatt til norsk i samarbeid med MS-forbundet.
  • Se www.msnursepro.org
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.