Hopp til hovedinnholdet

Nytt e-læringsprogram for MS-sykepleiere

MS-sykepleier Randi Haugstad presenterte den norske versjonen av MS-Nurse PRO under konferansen for MS-sykepleiere 3. november. Yves Brand, EMSP, er ansvarlig for e-læringsprogrammet. (Foto: Gudrun Østhassel)

Nesten 30 MS-sykepleiere var samlet til kurs på Gardermoen, torsdag 3. november. På programmet var lanseringen av den norske versjonen av MS-Nurse Pro, et e-læringsprogram for MS-sykepleiere.

MS-Nurse Pro er et e-læringsprogram som bidra til å skape en felles plattform for MS-sykepleier i hele Europa. E-læringsprogrammet blir ledet av European MS Platform (EMSP). Gjennom programmet skal det fremmes et felles kunnskapsgrunnlag som gir personer med MS de samme mulighetene over hele Europa. Yves Brand, ansvarlig for e-læringsprogrammet i EMSP, var kommet helt fra Belgia for å presentere og informere om programmet.  

Yves Brand fra EMSP presenterte MS-Nurse Pro (Foto: Gudrun Østhassel)

   

-Oversiktlig og enkelt!

-Dette er et veldig bra program med flotte moduler. Jeg tror at dette e-læringsprogrammet vil bidra til at vi MS-sykepleiere kan bli gode og trygge støttespillere for pasienter og pårørende, sier Randi Haugstad fra Nasjonal kompetansetjeneste for MS. Hun presenterte programmet for sine kollegaer innen MS-feltet på kurset.

MS-Nurse Pro inneholder fem moduler som fokuserer på ulike aspekter ved MS. Sammen danner de et grunnleggende opplæringsprogram.

-Og det beste med modulene er at de består av korte kapitler som er straight to the point. I tillegg er det en oppsummering etter hver modul som gjør det oversiktlig og enkelt å huske innholdet, understreker Haugstad.

Haugstad trekker fram "sjekklisten ved attakk" som en spesielt nyttig modell (se faktaboks). -Ved hjelp av denne sjekklisten kan pasienter definere seg selv og kjenne seg igjen i det som er beskrevet. Dette er et kjempegodt hjelpemiddel for å kommunisere med pasientene på en god måte.

 

Noe gjenstår fortsatt

Haugstad trekker også fram noen negative sider ved e-læringsprogrammet. -Det er blant annet noen ting som lukter litt språkvask, sier hun. Hun opplyser også om at det er enkelte opplysninger i programmet som heller ikke er korrekte, sett i fra norske anbefalinger.

Mona Enstad, generalsekretær i MS-forbundet, opplyser om at dette vil tas opp med MS-forbundets fagråd. Hun forsikrer videre om at e-læringsprogrammet på norsk alltid vil være oppdatert slik at det er faglig forsvarlig å bruke det.

Den norske versjonen av e-læringsprogrammet finner du her.

    

Fokus på barn og unge

Randi Haugstad knyttet også e-læringsprogrammet, som er rettet mot MS-sykepleiere, med veilederen for MS. Dette er en veileder som samler kvalitetssikret informasjon om MS rettet mot pasienter, pårørende og helsepersonell. Veilederen er utarbeidet på Nasjonal kompetansetjeneste for MS. Tori Smedal presenterte denne på kurset.

Torhild Berntsen, psykologspesialist og nevropsykolog ved Rikshospitalet løftet fram viktige utfordringer ved å være barn og ungdom med MS. Marte Førland, psykolog ved MS-Senteret Hakadal presenterte trygghetssirkelen som verktøy for å snakke med barn som har foreldre med MS.

Sjekkliste ved attakk

-Opplever jeg nye symptomer eller en forverring av eksisterende symptomer?

-Har denne forverringen skjedd i løpet av en periode på 24 timer til et par dager?

-Har symptomene vart i mer enn 24 timer?

-Har det gått minst en måned siden min forrige forverringsepisode?

-Er jeg fri for feber eller infeksjoner?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.