Hopp til hovedinnholdet

Nytt fra 1. juli: Fritt rehabiliteringsvalg

Alle pasienter som har rett til rehabilitering, kan fra 1. juli i år fritt velge mellom offentlige og private rehabiliteringsinstitusjoner som har avtale med regionale helseforetak. (Illustrasjonsfoto)

Alle pasienter som har rett til rehabilitering, kan nå fritt velge mellom offentlige og private rehabiliteringsinstitusjoner som har avtale med regionale helseforetak.

Det betyr at pasienter som trenger rehabilitering kan velge mellom offentlige institusjoner og private institusjoner med avtale. Både offentlige og private tilbud skal vises på "velg behandlingssted" på helsenorge.no, som blant annet har oversikt over forventet venteliste.

Private rehabiliteringsinstitusjoner med avtale har til nå vært unntatt fra retten til fritt behandlingsvalg i Pasient- og brukerrettighetsloven. Fra 1. juli 2017 endres loven slik at denne rettigheten også omfatter private rehabiliteringsinstitusjoner.

– Vi fortsetter å styrke pasientenes rettigheter og valgfrihet. Retten til å velge hvilken institusjon du ønsker å få rehabilitering på, bidrar til bedre utnyttelse av ressursene og kortere ventetid, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Dette er allerede praksis flere steder i landet.  Den nye endringen innebærer at alle pasienter nå får denne rettigheten, uansett hvor de bor.

   

Velg behandlingssted selv

Retten til fritt behandlingsvalg utvides i første omgang til private rehabiliteringsinstitusjoner som har avtale med regionale helseforetak.

Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad, er positiv til lovendringen.

-Fritt rehabiliteringsvalg er viktig. På helsenorge.no er det en god oversikt over behandlingstilbud og ventetider, og brukerne kan selv være med på beslutningene om hva som er best for dem.

        

Har du spørsmål knyttet til fritt rehabiliteringsvalg? Kontakt Helsenorge for råd og veiledning. Tlf: 800 43 573

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.