Hopp til hovedinnholdet

Nytt høringsforslag: Det vil bli dyrere å ha MS

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Mandag sendte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) ut et høringsforslag om å avvikle sykdomslisten ved fysioterapi. Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad, reagerer kraftig.

Høringen inneholder et forslag om å avvikle sykdomslisten ved fysioterapi fra 1. januar 2017. Denne sykdomslisten omfatter i dag nesten 100 ulike diagnoser, som alle gir fritak for egenandel ved behandling hos fysioterapeut som har driftsavtale med kommunen. MS er en av disse diagnosene. Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad, mener at dette er uakseptabelt.

- Undersøkelsen viser helt tydelig at det er utfordringer som vi må jobbe med framover, sier generalsekretær Mona Enstad. (Foto: Olav Førde) 

 

Årsaken til at listen foreslås fjernet er at HOD mener listen slik den fungerer i dag virker urettferdig da ikke alle diagnosegrupper med store utgifter til fysioterapitjenesten er listet opp. Tilstander som ikke er diagnosespesifikke, for eksempel korsrygg- og nakkesmerter, faller utenfor ordningen med fritak for egenandel. Problemet med dagens ordning er at det kun tas hensyn til diagnose, og ikke pasientens funksjonsproblem og faktiske behov for fysioterapi.

Formålet til HOD med å fjerne listen er å bidra til bedre prioritering og ressursbruk, i tillegg til å redusere risikoen for overbehandling eller unødvendig fysioterapibehandling når skjermingsordningen med egenandelsfritak er knyttet til diagnose.

I følge Dagens Medisin vil dette gi folketrygden en besparelse for ca. 355 millioner kroner.

 

Enkelte grupper vil forbli skjermet

For å veie opp for at sykdomslisten fjernes, foreslås det å heve aldersgrensen for fritak fra egenandel under egenandelstak 2 fra 12 år til 16 år. I tillegg foreslås det å senke egenandelstak 2 fra 2670 kroner til ca. 2000 kroner, samt en innføring av automatisk frikortordning for denne gruppen. Dette vil redusere utgiftene for alle som i løpet av et kalenderår når egenandelstaket.

HOD mener at dette nye forslaget vil bidra til en mer rettferdig fordeling av tjenester og en mer riktig prioritering i tjenesten.

 

Det er dyrt å ha MS

-Personer med MS er allerede en gruppe med lave inntekter som har store kostnader knyttet til sykdommen, sier Mona Enstad.

Hun henviser til en studie utført av førsteamanuensis Bjørn Svendsen ved NHH i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for MS i Bergen. Utgifter i forbindelse med legebesøk, fysioterapibehandling, medikamenter, tilrettelegging av bolig og lignende ble regnet til 33.367 kroner per pasient i 2013. I tillegg viste studien at tapt inntekt på grunn av sykdom for gjennomsnittspasienten samme år var på hele 49.053 kroner. Dette gir en total økonomisk kostnad på 82.420 kroner.

Undersøkelsen er publisert i MS-rapporten 2014. Rapporten kan lastes ned her:

 

MS-forbundet vil gå imot forslaget til HOD i et høringssvar til regjeringen. Denne saken vil også bli løftet opp på Nasjonal MS-dag 27. august.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.