Hopp til hovedinnholdet

Nytt møte om behandlingsreiser

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, og Hans Omberg, Fredrikstad MS-forening holder forskningsrapporten, som slår fast at personer med MS har god nytte av behandlingsopphold i varmere strøk. (Foto: Olav Førde)

Tilbudet om behandlingsreiser til utlandet skal utvides. Det sa helseminister Bent Høie for over to år siden. Ennå har ingenting skjedd.

I Regjeringens politiske plattform står det at Regjeringen vil styrke tilbudet om behandlingsreiser og gjøre tilbudet tilgjengelig for flere pasientgrupper. Helse- og omsorgsminister Bent Høye sa i Stortinget i mars 2014 at han  ville komme tilbake til Stortinget med forslag om hvordan ordningen best kan utvikles videre. Det har ennå ikke skjedd.

Lei av trenering

Hans Omberg, Fredrikstad MS-forening, har samlet inn 2393 underskrifter fra personer med MS som støtter kravet om en utvidelse av ordningen med behandlingsreiser til utlandet. (Foto: Olav Førde)

Hans Omberg i Fredrikstad MS-forening har sett seg lei på det han kaller politikernes og byråkratenes trenering av denne saken.

Han har samlet inn over 2000 underskrifter på et opprop om behandlingsreiser for personer med MS. Og han har dokumentert saksgangen mellom storting, departement og direktorat, som til nå har vart i mer enn 15 år.

Nylig var han, sammen med MS-forbundet, i møte med statssekretær Anne Grethe Erlandsen i helse- og omsorgsdepartementet. Erlandsen kunne ikke svare på når helseministeren ville komme til Stortinget med saken. Men det kommer en rehabiliteringsmelding til høsten, og det kommer et forslag til statsbudsjett for 2017.

- Jeg forventer at en utvidelse av ordningen med behandlingsreiser vil bli positivt omtalt i rehabiliteringsmeldingen, og at det settes av penger i forslaget til statsbudsjett for 2017, sier Hans Omberg.

Statssekretær Erlandsen opplyste på møtet at et utkast til forskrift for dagens ordning vil bli sendt på høring etter sommerferien.

Fire grupper er inne i ordningen

Ordningen med behandlingsreiser til utlandet omfatter i dag fire diagnosegrupper.

  • Revmatiske inflammatoriske leddsykdommer hos barn, ungdom og voksne
  • Psoriasis hos barn, ungdom og voksne
  • Postpoliosyndrom
  • Kroniske lungesykdommer og/eller atopisk eksem hos barn og ungdom

Behandlingsreisen er tre eller fire ukers opphold i varmt klima med trening, behandling og medisinskfaglig oppfølging. Tilbudet er et supplement til behandling i Norge.

God virkning på MS

MS-forbundet tok for flere år siden initiativ til en studie som viser at personer med MS har god og vedvarende nytte av fysioterapi og trening i varmere strøk.

I en evalueringsrapport fra SINTEF trekkes fibromyalgi og MS fram som to grupper hvor en prøveordning bør være en mulighet.

Antall diagnoser og plasser i ordningen har nærmest stått stille siden ordningen ble permanent i 1997, og behovet er mye større enn tilbudet, opplyser generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad.

Hun har gjentatte ganger tatt opp ordningen i høringsrunder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Første gang det ble foreslått en utvidelse av ordningen, var i 2004.

- Her snakker vi om en av de grundigste saksbehandlinger i Stortingets historie, sier Enstad.

- Det står svart på hvitt i Regjeringens programerklæring fra 2013 at ordningen skal utvides. Nå må helseministeren komme til Stortinget med forslag om hvordan dette skal gjøres.

Les mer om ordningen med behandlingsreiser til utlandet

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.