Hopp til hovedinnholdet

Nytt MS-blad: MS-pasienter har rett til kontaktlege

Skole og utdanning er hovedtema i årets første MS-blad.

Årets første nummer av MS-bladet er på vei ut i postkassene.

Skole og utdanning er hovedtema i MS-bladet denne gang. Les om kognitive symptomer og rettigheter knyttet til tilrettelegging i skolen og på studiet. Les også om søvnproblemer, siste nytt fra MS-Senteret Hakadal, Trå til for MS 2017 og ny forskning.

  

Sak fra MS-bladet:

MS-pasienter har rett til kontaktlege – sykehus har ikke råd

Personer med MS har nå rett til å få tildelt en kontaktlege på sykehuset. Målet er at pasienter og pårørende skal føle seg tryggere og slippe å forholde seg til mange ulike leger.

– Vi har hørt for mange historier om syke mennesker som har måttet forholde seg til mange ulike leger og fortelle sykehistorien sin igjen og igjen.

Det sa helseminister Bent Høie til Aftenposten da ordningen ble innført i september i fjor. Nå viser det seg at flere, store sykehus MS-bladet har vært i kontakt med, ennå ikke har innført den nye kontaktlegeordningen, selv om den er en rettighet for pasienten og en plikt for spesialisthelsetjenesten.

           

Én lege med særlig ansvar

Pasienter vil fortsatt møte flere leger underveis, men pasient og pårørende skal føle seg trygge på at det er én lege som har et særlig ansvar for dem, skriver Helsedirektoratet på sine hjemmesider. Her heter det videre:

Pasienten skal informeres om
· At det er foretatt en vurdering og at pasienten har fått rett til kontaktlege
· Navnet på kontaktlegen
· Kontaktlegens oppgaver og ansvar
· Hvordan pasienten kan oppnå kontakt med kontaktlegen

      

Haukeland har ikke råd

På nevroklinikken ved Haukeland universitetssykehus har man ikke råd til å innføre denne nye ordningen. Det opplyser leder for Nasjonal kompetansetjeneste for MS, professor Lars Bø, til MS-bladet. Han har fått beskjed om at avdelingen foreløpig ikke har ressurser til å sette ordningen i verk på grunn av innsparinger på budsjettet. Saken er nå tatt videre til foretaksledelsen i Helse Bergen.

   

Erlandsen: Sykehus kan ikke nekte

Ordningen med kontaktlege er en lovpålagt oppgave som sykehusene må legge til rette for. Sykehuset kan derfor ikke avvise pasienter som har rett til kontaktlege. Det opplyser statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, i en e-post til MS-bladet.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen sier at sykehus ikke kan avvise pasienter som har rett til kontaktlege. (Foto: Bjørn Stuedal)

 

Er det urimelig å legge en ny oppgave, som denne, til allerede travle leger?

- Jeg vet at noen leger synes at ordningen fører til mer administrasjon. Dette handler imidlertid først og fremst om bedre organisering av tjenesten. Å informere og følge opp pasienter er en del av legens ordinære plikter.  

 

Burde det fulgt penger med den nye ordningen?

- For å gjennomføre viktige forbedringer og utvikle pasientens helsetjeneste har regjeringen økt bevilgningene til sykehusene hvert år. Det er de regionale helseforetakene som har ansvaret for å følge opp Stortingets vedtak og sørge for helsetjenester til befolkningen innenfor de rammene som Stortinget fastsetter, skriver Erlandsen. 

     

God ordning for pasient og sykehus

Lars Bø, mener kontaktlegeordningen er en god ordning for pasientene.

- Det er ellers ofte vanskelig for en som har en kronisk sykdom, som MS, å vite hvem på sykehusavdelingen en skal ta kontakt med hvis en har spørsmål rundt sykdommen.

Bø mener også at ordningen, etter en innkjøringsperiode, vil være gunstig for sykehusene.

- Hvis ordningen blir satt i verk ved alle våre nevrologiske avdelinger, er jeg enig med Helsedirektoratet i at dette vil gjøre oppfølgningen av hver enkelt pasient bedre, tryggere og mer effektiv, sier han.

           

Les mer om ordningen på helsedirektoratet.no

 

MS-bladet i nytt design

Vi har fått ny layout på MS-bladet. Gi oss gjerne tilbakemeldinger på utseende og leservennlighet. Tilbakemeldinger kan sendes til gudrun@ms.no

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.