Hopp til hovedinnholdet

Nytt MS-blad ute: - Dette går det an å leve med

Sissel Hammersland (t.v.) og Nina Karin Laakso Søreng deltar begge i fotoutstillingen som viser personer med MS i forskjellige livssituasjoner. (Foto: Håvard Kleppa)

Et nytt MS-blad er på vei til postkassene. Les om fordommer, forskning og ny medisin. Og om Sissel fra Odda som har levd med MS i 26 år.

En fotoutstilling med bilder av personer med MS har vært vist rundt omkring i Sør-Norge de siste månedene. Et av de store portrettene i fotoutstillingen er av Sissel H. Hammersland. Hun er bibliotekassistent og er fotografert på arbeidsplassen sin på Odda ungdomsskole. Hun stilte opp for å inspirere og for å motivere særlig unge mennesker som får diagnosen.

Av Gudrun Sofie Østhassel, MS-forbundet

- Jeg takket ja til å være med fordi jeg tenker veldig på dem som kommer etter meg. De som får diagnosen i morgen, neste uke, neste år. Det er viktig å vise at det går an å finne positive ting. Dette går det an å leve med, sier hun.

Sissel har vært aktiv i Odda MS-forening og MS-forbundet sentralt. Da hun fikk diagnosen i 1991 savnet hun noen å dele erfaringer og inntrykk med. I dag er hun opptatt av å kommunisere at livet tross diagnosen inneholder mye varme og glede.

Var på vei til å grave seg ned

Til tross for en positiv innstilling, har ikke livet med MS alltid vært en dans på roser.

- Jeg har hatt indre organer som har sviktet, jeg har hatt ekstrem utmattelse og jeg har store smerter i beina. Det har vært tøft å akseptere at jeg ikke kan stå og gå slik jeg selv vil, sier Sissel. Hun har måttet ta et bevisst valg om å ikke fokusere på det som er negativt.

- Alle må finne sin egen vei til å takle sykdom eller vanskeligheter i livet, men jeg tror at felles for de aller fleste er å komme seg vekk fra negative tanker. Jeg var selv på vei til å grave meg ned, men måtte sette ned foten og dra meg selv opp. Etter det har jeg tatt et bevisst valg om å ikke fokusere så mye på sykdommen.

Jobben er en bærebjelke

Sissel Hammersland foran sitt bidrag til fotoutstillingen. "PS! Jeg har MS" vises fram til 12. oktober på plenen utenfor Ullevål sykehus i Oslo. (Foto: Gudrun Sofie Østhassel)

Sissel jobber på Odda ungdomsskole som bibliotekassistent. Hun er på jobb fast en dag i uka, men stikker ofte innom ellers i uka for en kopp kaffe eller en prat på lærerværelset.

- Livet med MS består av oppturer og nedturer. Hvis jeg har en dårlig periode, må jeg komme meg ut og på jobb. Det er så viktig for meg. Jeg kunne tenke meg å jobbe på skolen hver dag, men helsa tillater det ikke.

Sissel understreker videre hvordan det sosiale er viktig for henne. Uansett tøffe tider har nettverket rundt henne alltid vært stabilt. Familie, venner og gode kollegaer er det som holder henne oppe. 

- Jeg er så heldig med dem jeg har rundt meg. Nettverket mitt er min største styrke. 

Vil gi håp til unge

Da Sissel fikk MS-diagnosen var det lite tilgjengelig informasjon om MS og det fantes ikke medisiner. Selv kjente hun nesten ikke til hva sykdommen var og innebar. 

Sissel er overbevist om at fordommer som mange møter, bunner i mangel på informasjon, og hun tror god kommunikasjon er nøkkelen for å bryte ned slike fordommer. Sissel håper og tror utstillingen «PS! Jeg har MS» kan bidra til en mer utvidet forståelse av sykdommen.

- MS er en ensom sykdom. Det er vanskelig for omgivelsene å forstå hvorfor jeg blir sliten og når trettheten inntreffer. Kontrasten mellom å være utslitt en dag og å kunne stå oppreist og danse dagen etter, kan virke absurd for folk som ikke vet hva MS er.

- Det er selvfølgelig vanskelig når folk ikke forstår hvordan jeg har det, men det er også viktig å ha forståelse med de rundt. Det tar tid å forstå hvor individuelt MS rammer og hvordan sykdommen kan variere fra dag til dag, fortsetter Sissel.

Ta imot hjelp!

Samtidig som hun har en positiv holdning, synes Sissel det er viktig å understreke alvorlighetsgraden i sykdommen. Å mestre sykdom byr på fysiske, mentale og følelsesmessige utfordringer.

- Jeg vil ikke at de som har det vanskelig skal bli glemt, og jeg håper at de finner sin måte å få hjelp på.

Hennes beste råd? Vær snill med deg selv og ta imot hjelp når du trenger det. Det hjelper ikke bare deg selv men også de rundt deg.

Snakk med en som har MS!

Har du MS og tenker at det kunne vært godt å prate med noen som vet hvordan det er, og hvordan man klarer å leve et godt liv med MS?

De som betjener telefonlinjen, har lang erfaring og et reflektert forhold til egen sykdom.

Tlf.: 22 42 45 45

Telefonen er betjent:

Mandag kl. 11.00 – 15.00

Onsdag kl. 17.00 – 21.00

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.