Hopp til hovedinnholdet

Sier nei til ny MS-medisin

Okrelizumab ble for dyr og fikk nei av Beslutningsforum.

Sykehusene sier nei til okrelizumab (Ocrevus) både for attakkvis og primær progressiv MS. Veldig overraskende, sier norsk nevrolog.

Beslutningsforum valgte på sitt møte 22. oktober ikke å ta i bruk okrelizumab til behandling av MS. Beslutningsforum består av de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene.

– Dette er veldig overraskende, sier overlege ved Haukeland universitetssykehus, professor Øivind Torkildsen, til ms.no.

Han er mest overrasket over at de sier nei til okrelizumab for pasienter med primær progressiv MS.

-  Medisinen kan vær nyttig for en undergruppe av personer med primær progressiv MS, de som er unge og har aktivitet i sykdommen. Dette er en forholdsvis liten gruppe, og kostnadene her ville ikke blitt store, sier Torkildsen.

Okrelizumab ble for dyr

Beslutningsforum sier nei fordi det er snakk om økte kostnader på om lag 200 millioner kroner når man ser attakkvis MS og primær progressiv MS under ett.

Statens legemiddelverk (SLV) ferdigstilte sine hurtige metodevurderinger av legemiddelet i vår, men det har tatt nær et halvt år før saken kom opp i Beslutningsforum. Samtidig har sykehusene fått unntaksdispensasjon fra de regionale fagdirektørene til å behandle MS-pasienter med rituksimab, skriver Dagens Medisin.

Rituksimab er ikke godkjent for MS, men den gamle kreftmedisinen brukes likevel av om lag 1000 norske MS-pasienter «off label».

Okrelizumab omtales som en videreutvikling av rituksimab. I stedet for å få rituksimab godkjent som MS-medisin, har produsenten Roche tatt patent på okrelizumab, som de hevder er bedre og sikrere til MS-behandling. Det er også om lag 14 ganger dyrere, skriver Dagens Medisin.

– Litt av utfordringen er at vi ikke har holdepunkter for at det er betydelig forskjellig virkning for okrelizumab og rituksimab. Derfor har vi bestilt en fullstendig metodevurdering fra Folkehelseinstituttet som forventes ferdig i mars 2019, sier leder av Beslutningsforum, Stig Slørdahl, til avisen.

Han viser til at rituksimab, selv om det ikke har markedsføringstillatelse for MS, er et velutprøvd legemiddel som har markedsføringstillatelse på en rekke andre indikasjoner.

Torkildsen: - Ocrelizumab og rituksimab er likestilt

Professor Øivind Torkildsen mener at okrelizumab og rituksimab i praksis nå er likestilt. (Foto: Olav Førde)

Selv om Øivind Torkildsen er overrasket over resultatet, syns han det er bra at det endelig er tatt en avgjørelse. Det viktigste er at pasienter ikke går ubehandlet, mener han.

- I praksis har Beslutningsforum nå likestilt rituksimab og okrelizumab. Pasienter som ville vært aktuelle for okrelizumab, bør nå behandles med rituksimab eller annen bremsemedisin, sier Torkildsen.

Han mener okrelizumab og rituksimab er på høyde med de mest effektive bremsemedisinene, og at de i tillegg har en svært gunstig bivirkningsprofil.

Enstad: Må vurderes på nytt

Generalsekretær Mona Enstad i MS-forbundet mener Beslutningsforum snarest må ta denne saken opp på nytt. (Foto: MS-forbundet)

- Vi er svært skuffet, særlig over beslutningen om å si nei til Ocrevus for pasienter med primær progressiv MS, sier generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad.  

- Når det endelig kommer en medisin som kan utsette utviklingen av uførhet for en undergruppe av de som har primær progressiv MS, settes de på venteliste ved sykehusene.

- Vi mener Beslutningsforum snarest må vurdere dette på nytt. En medisin som utsetter forverring av sykdommen vil betale seg i det lange løp når pasientene kan stå lenger i arbeid og klare seg lenger uten hjelp hjemme.

Enstad mener at man prinsipielt må bruke medisiner som har vært gjennom fase 3-studier og er godkjent for MS.

Les mer i Dagens Medisin

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.