Hopp til hovedinnholdet

Stamceller: Tvinges til å tigge

Martha Grønning vil ha stamcelletransplantasjon, men får ikke behandlingen i Norge. (Foto: Privat)

Hun har nettopp fått MS og har startet en innsamlingsaksjon for å finansiere en stamcelletransplantasjon i utlandet. Kjempetrist at gavmilde mennesker skal gjør opp for det velferdsstaten ikke gjør selv, sier hun.

I januar fikk Martha Grønning (30) diagnosen MS. Hun sliter med nedsatt syn, skjelvinger og har problemer med å gå langt.

- Jeg vet ikke hva det neste symptomet blir, jeg vet bare at det blir verre og verre. Jeg vet ikke om jeg kan gå om fem år, jeg vet ikke om jeg mister synet, sier Grønning til NRK.

Martha Grønning vil ta stamcelletransplantasjon i utlandet. Hun kan ikke få den her i Norge, fordi den bare gis til personer med en svært aggressiv MS-sykdom som ikke kan stabiliseres ved bruk av godkjente MS-medisiner.

Behandlingen koster i utlandet mellom 500.000 og en million kroner. Grønning har startet en innsamlingsaksjon på Facebook. Allerede etter tre-fire dager var det kommet inn 188.000 kroner.

- Urovekkende og kjempetrist at gavmilde mennesker skal gjøre opp for det velferdsstaten ikke gjør selv. At deres giverglede er det som avgjør om jeg får den behandlingen som kan stoppe sykdommen min. Det er noe veldig tragisk over det, sier Grønning til NRK.

Les mer og se innslaget i Dagsrevyen her.

Vil ikke bli en utgiftspost

- Jeg ønsker å unngå å bli en utgiftspost for samfunnet, men får ikke muligheten.

Det skriver Martha Grønning i en kronikk i Dagbladet.

- For ett år siden var jeg på løpeturer, gikk lange skiturer og opplevde Besseggen. Nå er det en seier om jeg klarer å gå et par kilometer.

I vår situasjon er det naturlig at man henvender seg til velferdsstaten for å få hjelp. Det har vært en brutal oppvekker, skriver hun.

Les kronikken i Dagbladet.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.