Hopp til hovedinnholdet

Vaksinasjonen mot koronaviruset er i full gang - Hva betyr det for deg med MS?

(Illustrasjonsbilde)

Nasjonal kompetansetjeneste for MS anbefaler som hovedregel at alle tar vaksine, og at MS-behandlingen ikke stanses. 

Nasjonal kompetansetjeneste for MS (NKMS) sendte nylig ut råd til om hvordan man skal forholde seg til vaksinasjon mot koronaviruset.

Rådene er utarbeidet av Lars Bø, leder av NKMS, og Trygve Holmøy, leder av referansegruppen for kompetansetjenesten.

To aktuelle spørsmål er om vaksinen vil være trygg for de som er under behandling for MS, og om den får like god effekt hos personer med MS som hos resten av befolkningen.

 

Koronavaksinene

Det er foreløpig tre aktuelle koronavaksiner i Norge: Comirnaty, Moderna-vaksinen og AstraZeneca-vaksinen. Ingen av dem inneholder aktivt smittestoff.

Vi vet ikke hvor mange personer med MS som deltok i vaksinestudiene. Data på sikkerhet og effekt av vaksinene spesielt for personer med MS er derfor ikke tilgjengelig.

 

- Ta vaksinen!

I rådene som er sendt ut fra NKMS understrekes det at det ikke er noe som tyder på at koronavaksinene ikke vil være like trygge for personer med MS som for andre.

Som hovedregel anbefaler spesialistene at alle MS-pasienter tar koronavaksine så snart de får tilbud om det, og at MS-behandlingen ikke endres som følge av dette.

Det forventes ikke at vaksinen vil gi noen økt risiko for MS-attakk, da vaksiner generelt ikke gir økt risiko for sykdomsaktivitet.

Det spiller ingen rolle hvilken type vaksine man får tilbud om.

   

Redusert effekt?

Et aktuelt spørsmål er om MS-behandlingen kan redusere effekten av vaksinen.

Basert på erfaring med andre vaksiner vet man at noen MS-behandlinger kan redusere effekten av vaksiner. Det er fordi noen behandlinger gir et svekket immunforsvar i kortere eller lengre perioder. Når man har et svekket immunforsvar, virker vaksiner ofte mindre effektivt. Vaksinen er ikke mer farlig for personer med et svekket immunforsvar, men den får altså ikke så god virkning.

Fagpersonene understreker at selv om enkelte av MS-medikamentene kan gi reduserte vaksineresponser, er det viktig å være klar over at responsene ikke er opphevet.  

Mavenclad og Lemtrada svekker immunforsvaret. Varigheten av hvor lenge immunforsvaret er svekket etter en behandling er veldig forskjellig fra person til person – noen har kun svekket immunforsvar en ukes tid, mens andre har det helt opp til et halvt år. Dersom man får vaksinen mens man har et svekket immunforsvar, vil vaksinen sannsynligvis ikke virke så godt.

Ocrevus og rituksimab kan også påvirke effekten av vaksinen. Disse behandlingene reduserer antallet av de cellene som skaper antistoffer i blodet. Likevel anbefales det også disse pasientene å bli vaksinert.

NKMS anbefaler at man vaksinerer minst 1-2 uker etter en behandling med Ocrevus eller rituksimab for å oppnå best mulig vaksinerespons.

    

Hovedregel: Ikke utsett behandlingen

Noen MS-behandlinger kan øke sannsynligheten for å utvikle koronasykdom, men denne risikoen må veies opp mot risikoen knyttet til å stoppe eller utsette behandling.

Man bør som hovedregel ikke utsette oppstart av MS-behandling, men dette er noe som må vurderes individuelt i de aktuelle tilfellene.

I skrivet understrekes det at spesialistene i de aktuelle tilfellene, må vurdere om man kan avvente oppstart av ny behandling eller forlenge doseintervall på pågående behandling, dersom det kan føre til at vaksinen får bedre effekt. Dette gjelder for rituksimab, Lemtrada, Mavenclad og Ocrevus.

Pågående behandling med interferoner, Copaxone/Copemyl, Aubagio, Tecfidera, Tysabri og Gilenya bør ikke endres på grunn av vaksinasjon.

    

Når får personer med MS vaksine?

Det er ikke sikkert når den enkelte person med MS vil få tilbud om vaksine, men de fleste vil komme i gruppe 4-7 i Folkehelseinstituttets prioriteringsrekkefølge. De som er beboere på sykehjem, helsepersonell i utvalgt gruppe, eller eldre enn 74 år vil komme høyere.

     

Pass på smittevernsrådene

Avslutningsvis i skrivet understreker spesialistene at før vi vet mer om vaksinen, blant annet om varigheten på immunitet, er det viktig at pasientene og deres nærmeste fortsetter å følge smittevernsrådene fra myndighetene. Dette gjelder også etter å ha blitt vaksinert.

  

Kilde: Oppdaterte råd fra Lars Bø, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for MS og Trygve Holmøy, leder for referansegruppen til Nasjonal kompetansetjeneste for MS fra 14.01.2021

Har du spørsmål om MS og koronaviruset?

Send spørsmålet ditt til Lars Bø via vår nettbaserte spørretjeneste

Still et spørsmål

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.