Hopp til hovedinnholdet

- Vi kjemper for stamcellebehandling

MS-forbundet vil fortsette å kjempe for at stamcellebehandling skal bli en av standardbehandlingene for MS i Norge. Vi tror det kommer, men synes det tar for lang tid å få dette på plass.

Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad har fått flere henvendelser i forbindelse med NRK-dokumentaren «Håpets marked» som ble sendt mandag 2. november. Programmet tok opp stamcellebehandling av MS, og vi fulgte to som drog til utlandet for å få gjennomført behandlingen. Dokumentaren hadde intervju med flere nevrologer både fra inn - og utland.

MS-forbundet har vært engasjert i arbeidet med å få stamcellebehandling som standardbehandling i Norge. Her er en kort oppsummering på hva vi har gjort i forhold til stamcelle de siste 11 årene.

  • Vi fikk mye kunnskap gjennom Hanna Vesterager som var den første med MS i Norge som gjennomførte stamcelle behandling.
  • 2010 hadde MS-forbundet besøk hematolog Jan Fagius fra Sverige, en av de første som gjennomførte stamcelletransplantasjon for en person med MS (2005)
  • Forbundet kontaktet Lars Bø og tre personer som hadde gjennomført stamcelletransplantasjon og arrangerte en samtale
  • Lars Bø tok saken til Kompetansetjenesten for MS og referansegruppen
  • MS-forbundet arrangerte konferanse for ca 100 nevrologer om stamcelletransplantasjon med foredragsholdere fra USA, Sverige og Danmark i 2015 og satte tema på dagsorden i Arendalsuka 2016
  • Kompetanstjenesten og referansegruppen startet arbeidet opp mot norske helsemyndigheter med å få stamcelletransplantasjon godkjent som standard behandling
  • Det ble etter mer enn 1 års ventetid avslått på grunn av at det var meget få og små randomiserte studier på denne behandlingen i verden
  • Det ble bestemt fra helsemyndighetene at det skulle startes opp en randomisert, kontrollert studie på stamcellebehandling i Norge. MS-forbundet er glade for at vi har fått i gang RAM-MS

MS-forbundet skulle ønske at vi også i Norge som i Sverige hadde fått godkjent stamcellebehandling som standardbehandling. Når vi ikke har oppnådd det, ser vi det som meget viktig å ha nær kontakt med Kompetansetjenesten og være en pådriver i framdriften av studien RAM-MS, slik at stamcellebehandling raskest mulig kan bli standardbehandling for de personer med MS som kan ha god nytte av behandlingen. MS-forbundet har et tett og godt samarbeid med Kompetansetjenesten.

Mer informasjon om den norske stamcellestudien finner du her

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.