Hopp til hovedinnholdet

Vil skreddersy MS-behandlingen

Medlemmer av MS-forskningsgruppen i Oslo deltar i det verdensomfattende forskningsprosjektet "MultipleMS". Fra venstre, forsker Steffan Bos, forsker og førsteamanuensis Tone Berge, overlege og førsteamanuensis Mona K. Beyer, overlege og professor Hanne F. Harbo, overlege og førsteamanuensis Pål Berg-Hansen og overlege og professor Elisabeth G. Celius. (Foto: Steffan Bos)

Et nytt globalt samarbeid kalt "MultipleMS" har fått en bevilgning på hele 15 millioner euro av EU. Det er i overkant av 136 millioner norske kroner.

Målet for prosjektet, som starter nå i januar, er ny og bedre behandling for personer med MS.

MS-forskningsgruppen ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus deltar i ledelsen av dette gigantprosjektet, som koordineres av Karolinska Instituttet i Sverige. Til sammen skal 21 partnere fra 12 ulike land samarbeide for å identifisere molekylære mekanismer bak MS og derved finne metoder som kan skreddersy behandlingen.

Prosjektets navn, "MultipleMS", henspiller på at MS er en sykdom med mange ulike symptomer og forløp, og det trengs flere nye metoder for å kunne skreddersy behandlingen til den enkelte pasient.

    

Stort prosjekt

- Det som er unikt i dette prosjektet er størrelsen på forskningsnettverket og at man vil slå sammen mange ulike datatyper innhentet av forskningsgrupper over hele verden. Vi vil søke etter nye metoder for å skreddersy behandlingen for den enkelte pasient basert på studier og undersøkelser av MS-pasientene og biomarkører i ulike prøver, sier professor og overledge Hanne Flinstad Harbo i en pressemelding. Harbo leder det norske bidraget i "MultipleMS"-prosjektet.

MultipleMS

  • Prosjektet springer ut fra et allerede eksisterende samarbeid i «The Nordic MS Genetics Consortium», «The International MS Genetics Consortium» og «The International Human Epigenome Consortium».
  • Det skal etableres et stort datasett med kliniske, genetiske, epigenetiske, molekylære, MRI- og miljø-data fra over 50.000 MS-pasienter og 30.000 friske kontroller fra hele verden.
  • Det skal også samles data fra nydiagnostiserte MS-pasienter, for å kunne bekrefte resultater av analysene av det allerede etablerte datasettet. 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.