Hopp til hovedinnholdet

Gi en gave i ditt testament

Har du en hjertesak du ønsker skal leve videre etter at du er gått bort? Da kan det å skrive et testament være en fin måte å la din vilje komme frem på.

 Det kan være mange gode grunner til å skrive testament. Det kan gjøre det enklere å fordele dine finansielle verdier, men det kan også videreføre din hjertesak.

Du og vi har et felles ønske for fremtiden - en verden uten MS. Forskningen gir oss håp, den tar oss stadig nærmere dette målet. Men det er fortsatt et stykke igjen. En gave i ditt testament hjelper oss godt på vei.

Om du ønsker å testamentere til MS-forbundet, kan du finne noen gode råd her:

Snakk med dine nærmeste
Dersom du ønsker å gi en gave til en ideell organisasjon gjennom testamentet, kan det være fint å forklare dine nærmeste hvorfor du ønsker å gjøre dette. Ved å ta en prat med dine nærmeste kan du bidra til å sikre at testamentet ikke bare blir i henhold til dine ønsker – men også i henhold til andres ønsker. Åpenhet kan også bidra til å luke vekk kilder til uenighet og eventuelle arvetvister, som kan komme til overflaten når verdier skal fordeles. Mange erfarer også at de nærmeste setter pris på at arven deles med noen som trenger det, kanskje enda mer enn arvingene selv.

Finn ut hvor mye du kan og ønsker å gi
2/3 av formuen din er pliktdelsarv til livsarvingene. En livsarving har krav på en pliktdelsarv på 15 G (1 520 265) NOK. Den delen som er igjen etter at pliktdelsarven er fordelt kan du fordele slik du ønsker, eksempelvis kan du gi en gave til din hjertesak. Både små og store gaver utgjør en viktig forskjell for organisasjonenes arbeid. Alle gaver uansett størrelse er med på å skape en bedre verden.

Skriv et formriktig testament
Dersom du vurderer å gi en veldedig organisasjon en gave, er det viktig å sette dette opp i et testament som er formriktig. Det er avgjørende at du gjør dette på en måte som er språklig klar og rettslig korrekt, så du kan være sikker på at midlene går til det som du ønsker. Er du usikker på hvordan du skal gå frem, kan du kontakte en advokat. Organisasjonen du ønsker å gi en testamentarisk gave til kan også hjelpe deg med å sette opp testamentet, og mange organisasjoner sørger også for å dekke utgiftene du har med dette. 

Slik setter du opp et testament
Det er noen formkrav som må være oppfylt for at et testament skal være gyldig. Du trenger ikke å bruke advokat, men det kan være lurt spesielt hvis det er et komplekst testament med flere tilgodesette, ulike andeler og så videre.

  • Et testament må være skriftlig
  • Det skal være to vitner til stede når testamentet underskrives av testator.
  • Vitnene skal også skrive under, med testator til stede. Vitnene må vite at det de signerer på er et testament, men de trenger ikke å kjenne innholdet i testamentet.
  • Vitnene må være over 18 år, og myndige.
  • Vitnene, eller noen de har et nært forhold til, kan ikke være tilgodesett i testamentet. De kan ikke jobbe for eller ha et annet tjenesteforhold hos en part som er tilgodesett i testamentet.

I tillegg til de formelle kravene over, er det noen ting som anbefales å ha med:

  • En tekst som opplyser at vitnene er myndige, tilstede frivillig og etter testators ønske, og at testator har underskrevet testamentet frivillig og med vitnene til stede.
  • Testamentet bør være datert
  • Testators fødselsnummer bør stå på testamentet

For å sikre at testamentet blir funnet, kan du lagre det hos din nærmeste tingrett. Da blir testamentet registrert i et landsdekkende register og tingretten gir beskjed til de som er tilgodesett når testamentet trer i kraft (når testator er død).

Få hjelp av advokat
Det er ganske mange bestemmelser i arve- og skifteretten som kan være litt vanskelig å ha full oversikt over. Det kan derfor være lurt å få hjelp av en advokat til å sette opp testament, hvis du ikke føler deg helt trygg på dette selv. MS-forbundet har samarbeidsavtale med Advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell. MS-forbundet dekker utgifter til hjelp med testament med opptil fem timer dersom forbundet er tilgodesett.

NB: Forbundet får ikke kjennskap til hvem som har skrevet et testament, eller testamentets innhold, med mindre du selv ønsker det og gir beskjed. Vi takknemlige for å bli informert om dette. Rett og slett fordi vi gjerne vil takke deg!

Hva kan MS-forbundet gjøre med min støtte?
MS-forbundet bruker penger der det trengs mest. Det kan være å fortsette arbeidet med å skape gode møteplasser, informasjon, støtte forskning på nye behandlinger og medisiner, politisk arbeid og andre tiltak vi mener vil gjøre livet til mennesker med MS bedre.

Trenger du hjelp?
Kontakt oss gjerne på giverservice på telefon 22 47 79 90 eller e-post epost@ms.no.

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.