Hopp til hovedinnholdet

Typer av MS

Det finnes tre hovedtyper av MS: Attakkvis MS, primær progressiv MS og sekundær progressiv MS. Forløpet varierer betydelig.

Attakkvis MS

Hos ca. 80-90 % starter sykdommen med gjentatte anfall (attakk). Attakkene gir forskjellige symptomer og kan vare fra noen få dager til måneder. Symptomene forsvinner deretter helt eller delvis. Det er funnet at MS-pasienter i gjennomsnitt har 0,8 attakk per år. Som regel fører hvert enkelt attakk til en liten forverring av tilstanden, med økende funksjonshemming med årene. Men denne utviklingen er varierende, og ca. en av fem får et fredelig forløp med liten eller ingen funksjonshemming.

Primær progressiv MS

Hos 10 til 20 prosent starter sykdommen langsomt med en jevn forverring av symptomene uten at det er tydelige attakk. Tap av funksjonsevne skjer gradvis, som regel over mange år. Sykdomsutviklingen kan flate ut etter en viss tid.  

Sekundær progressiv MS

Ved ubehandlet MS utvikler om lag 65 prosent av de med attakkpreget MS sekundær progressiv MS (SPMS), kjennetegnet ved færre attakker og en gradvis økende funksjonsnedsettelse. Med forebyggende behandling utvikler om lag 25 prosent SPMS etter 20 år med sykdom. 

I den tidlige attakkvise fasen domineres sykdommen av betennelse, som kan slås ned med bremsemedisiner. Den progressive fasen preges av skader på nervetråder og nerveceller. Det utvikles nå bremsemedisiner også mot progressive former av sykdommen.

Last ned brosjyre om progressiv MS her

  

Intensivert forskning på progressiv MS

Sammenslutningen av internasjonale MS-forbund, MSIF, har satt seg som mål å fremskaffe bremsemedisiner mot progressiv MS. Organisasjonen, der også  MS-forbundet i Norge er medlem, har lansert The Progressive MS Alliance. Denne alliansen samler forskere over hele verden som skal fokusere på progressiv MS.

Les mer om alliansen her, og se en film om progressiv MS (engelsk).

       

Kilder: NevroNEL, Nasjonal kompetansetjeneste for MS

Oppdatert februar 2021

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.