Hopp til hovedinnholdet

Leve med MS

En MS-diagnose vil helt naturlig føre til spørsmål om hverdagen og fremtiden både for personer med MS og deres pårørende. På disse sidene vil du få mer informasjon om vanlige utfordringer når det gjelder hverdagen med MS.

Å få en MS-diagnose kan være overveldende og utløse mange ulike følelser og reaksjoner. Det kan oppleves som et sjokk, men samtidig en lettelse å få en forklaring på symptomer man har hatt over lengre tid. Det er også vanlig at man får en sorgreaksjon over at livet tok en annen vending enn man hadde sett for seg. Man kan bli bekymret for fremtiden, jobb og økonomi, hvordan man vil klare foreldrerollen.

Er du med i MS-registeret?

I mange år har ekspertene frarådet personer med MS å trene. Nå viser studier at trening har en rekke positive effekter.

Personer med MS bør følge vanlige kostholdsråd. Vitamin D er viktig. Fet fisk, fiskeoljer og tran kan være gunstig.

For noen med MS er det ikke noe problem å arbeide eller fullføre en utdannelse. Andre må leve med endringer i arbeidsevnen.

Tidligere ble kvinner med MS advart mot å bli gravide. Nå viser forskning at det er trygt både for mor og barn.

Når den ene parten i et forhold får en kronisk sykdom, kan balansen i forholdet forskyves.

Rundt 5 % av personer med MS får sykdommen før 16 års-alder.

Pårørende er en viktig ressurs for personer med MS. For å få mer fokus på de pårørendes rolle og betydning har MS-forbundet laget en video om temaet, og opprettet en telefonlinje hvor en kan komme i kontakt med andre pårørende. I tillegg har Nasjonal kompetansetjeneste for MS utviklet en nettside for barn og unge med foreldre som har MS.

Vi samler viktig informasjon om MS og koronaviruset her

Hvert år vil mellom 500 og 550 personer i Norge få MS. De fleste er unge. MS-forbundet har ungkontakter over hele landet.

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.