Olav Førde <olavSPAMFILTER@ms.no (Fjern SPAMFILTER fra adressen)>
27. september 2018
Over halvparten av alle med MS får problemer med mage og tarm. Wibeke Bergheim fikk forstoppelse og isolerte seg helt. Men det finnes hjelp. MS-Senteret Hakadal gir opplæring i en metode som har god effekt.
Hun var forstoppet hele tiden og turte ikke være ute blant folk. Full tømming kunne komme når som helst.
Wibeke Bergheim (41) fra Tromsø fikk MS-diagnosen i 2007. Ganske raskt fikk hun problemer med mage og tarm. Hun fikk magesmerter, ble kvalm og var forstoppet til enhver tid.
Bare tanken på at jeg kunne få full tømming ute blant folk lamslo meg. Jeg gikk på toalettet døgnet rundt, forteller hun til MS-bladet.
- Jeg hadde hjemmekontor, og hvis jeg måtte ut i møter, tok jeg drosje. Det er tross alt bedre med én drosjesjåfør som tilskuer, enn med en hel flokk busspassasjerer.
Alt handlet om avføring
Hun isolerte seg og traff nesten ikke andre mennesker. Alt handlet om avføring. Situasjonen skapte mye stress og uro, og hun ble oftere plaget av fatigue.
De første årene koblet hun ikke mageproblemene til sykdommen. Det gikk fem-seks år før hun kom til utredning hos urolog. Hun prøvde først de generelle rådene mot forstoppelse. Men mer fiber, mer vann og mer bevegelse var ikke nok.
TAI ble løsningen
Urologen sendte henne videre til et apotek i Tromsø. Der arbeidet det en sykepleier som kjente til en metode kalt TAI, transanal irrigasjon. Det er en metode der man via en slange bruker lunkent vann for å skylle nederste del av tykktarmen.
Sykepleieren kom hjem til meg to-tre kvelder og viste meg hvordan jeg skulle bruke apparatet, forteller Wibeke.
- Hun var flink og veldig hyggelig, og lærte meg en teknikk som hjalp meg ut av isolasjonen.
Nå har Wibeke kontroll. Hun bruker en time hver morgen på å tømme tarmen. Så kan hun gå ut og treffe folk uten frykt for tømming.
- Det er en lettelse å kunne se mennesker igjen.
Føler seg trygg
Hun bruker fortsatt bleie for sikkerhets skyld, men føler seg trygg når hun er ute og spiser eller går turer.
Hun reiser en del i jobben og tar med seg TAI-utstyret i en reiseveske.
- Bare jeg finner rent vann, kan jeg reise rundt omkring i verden og være fri igjen.
Wibeke Bergheim står fram i MS-bladet for å vise andre med MS at det finnes hjelp mot forstoppelse.
- Når jeg tenker på hvordan jeg strevde de første fem-seks årene, mens det hele tiden var hjelp å få, så blir jeg nesten sint.
- Dette er en behandling som alle med MS må kjenne til.
Ved et opphold på MS-senteret har vi faste pleiere som har ansvar for veiledning og opplæring i bruk av TAI, opplyser Karen Øksnevad. Her flankert av Mette Kjempengren (t.v.) og Eva Kristin Kirkeby. (Foto: Lisbeth Michelsen).
Over halvparten av alle med MS får problemer med mage og tarm. Ved MS-Senteret Hakadal gis det opplæring i TAI, en metode mot forstoppelse.
Karen Øksnevad er fagutviklingssykepleier på MS-Senteret Hakadal. Hun har spesielt ansvar for mage- og tarmbehandling.
Ryggmargen og hjernen spiller en viktig rolle ved tarmproblemer. Når nervesystemet skades, kan signalene til den delen av ryggmargen som kontrollerer tarmfunksjonen, forstyrres. Dette kalles nevrogen tarmforstyrrelse, som kan gi forstoppelse og lekkasje, opplyser hun.
Tas opp med alle som er på opphold
Tarmproblemer ved MS kan også oppstå ved endret bevegelighet som følge av funksjonsnedsettelse.
På MS-Senteret er mage- og tarmproblemer et tema som blir tatt opp med alle deltakere som er på opphold. De som har problemer, får tilbud om ekstra oppfølging.
Det finnes mange gode tiltak som kan føre til bedre tarmfunksjon, opplyser Øksnevad. For mange er det kun små livsstilsendringer som skal til.
Skyller tarmen
Dersom dette ikke hjelper, kan TAI (transanal irrigasjon) være neste skritt. Det er en metode der man bruker lunkent vann for å skylle nederste del av tykktarmen.
- Metoden er effektiv og utstyret er enkelt håndterbart, sier Øksnevad.
- Vi er i en unik posisjon her på senteret som kan gi opplæring mens pasientene er her, slik at de føler seg trygge og kan metoden godt ved avreise.
Bedre livskvalitet
I 2013 ble det startet et prosjekt på TAI-behandling ved MS-senteret, og siste året har prosjektet blitt utvidet med økt fokus på å samle opp og formidle erfaringene med TAI. Ved hvert opphold er det to til tre personer som får opplæring i metoden. Halvannen til to måneders tid etter oppholdet ringer vi og spør hvordan det går, opplyser Øksnevad.
- Vi har fått mange tilbakemeldinger om god effekt og store, positive endringer i livskvalitet, sier hun.
MS-Senteret ønsker å systematisere erfaringene for å finne mer ut om hvem som har mest nytte av metoden, om alder, grad av funksjonsnedsettelse eller andre forhold spiller inn.
Til nå, fra høsten 2013, har nærmere 67 pasienter fått opplæring i TAI ved MS-Senteret Hakadal.
Alle får tilbud om en oppfølgingssamtale 6-8 uker etter avsluttet opphold, og de fleste takker ja, opplyser senteret. Om lag to tredjedeler melder om god effekt og store positive endringer i livskvalitet, mens rundt en tredjedel slutter med metoden og går tilbake til konservative tiltak.
Stomisykepleiere ved sykehus jobber også med temaet og kan gi opplæring i irrigasjon. For eksempel på Akerhus universitetssykehus gis det opplæring til mange med den type problematikk, ikke bare til personer med MS, opplyser MS-senteret.
MS-senteret formidler kunnskap og synliggjør kompetansen om mage-tarm-problematikk og Transanal Irrigasjon (TAI) til andre faggrupper ved senteret og utenfor institusjonen.
MS-senteret har presentert informasjon om temaet på internasjonale MS-konferanser.
Få i deg fiber
Det er viktig med et fiberrikt kosthold. Fiber finnes for eksempel i frukt, grønnsaker, havregryn, kli og grovt brød..
Drikk rikelig med væske
For lite inntak av væske bidrar til forstoppelse. Drikk rikelig gjennom dagen. Drikk jevnt og drikk vann.
Regelmessighet
En velfungerende fordøyelse avhenger av regelmessige måltider og tømminger. Spis til faste tider og gå på toalettet på et bestemt tidspunkt. Lytt til signalene, og gå når signalet kommer. Får du ikke noe signal, anbefales det et toalettbesøk likevel, ca. 20-30 minutter etter et måltid.
Riktig sittestilling
Knærne skal være i hoftehøyde eller over. Ha en liten krakk på toalettet for å få beina høyere. Og bruk god tid.
Beveg deg!
Bevegelse stimulerer fordøyelsen ved å aktivere tarmene og få i gang systemet. Bruk kroppen daglig. Fysisk aktivitet stimulerer tarmen. Bekkenbunnstrening kan også være lurt.
(Kilde: Karen Øksnevad)
(Kilde: Karen Øksnevad)
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.