Hopp til hovedinnholdet

Gilenya godkjent for barn og unge

Gilenya er den første tablett som er godkjent for barn og unge under 17 år med MS. (Illustrasjonsfoto)

"Medikamentet er kanskje mer effektivt for barn med MS enn for voksne. Dette kan ha stor betydning for pasientgruppen".

Professor Øivind Torkildsen mener Gilenya kan få stor betydning for barn og unge med MS. (Foto: Olav Førde)

Det uttaler overlege og professor Øivind Torkildsen ved Nasjonal kompetansetjeneste for MS i en pressemelding fra legemiddelselskapet Novartis, som produserer Gilenya.

EU-kommisjonen godkjente den 22 November 2018 medisinen til behandling av barn og unge, fra 10 til 17 år, med attakkvis multippel sklerose (RRMS).

Den europeiske godkjennelsen, gjør medisinen til den første og eneste orale sykdomsmodifiserende behandlingen for barn og ungdom med MS. Godkjennelsen baserer seg på data fra PARADIGMS, en klinisk fase-3 studie. Barn og unge med MS har behov for et effektivt behandlingsalternativ siden de opplever flere attakker enn voksne. Attakkene fører ofte til en mer alvorlig prognose samt tidligere irreversibel uførhet, sammenlignet med voksne som har MS, heter det i pressemeldingen.

- Det er gledelig at medisinen nå også har fått indikasjon til barn og ungdom med MS, uttaler Torkildsen.

- Medisinen er en effektiv og godt tolerert MS-behandling. Resultatene fra PARADIGMS studien viser at medikamentet er minst like effektivt, og kanskje mer effektivt hos barn med MS enn hos voksne. De tidligere godkjente medisinene til barn med MS har hatt begrenset effekt og mye bivirkninger. Vi vet at det for langtidsprognosen er svært viktig å komme i gang tidlig med effektiv behandling, så dette vil kunne ha stor betydning for denne pasientgruppen”,sier han i en kommentar.

Reduserer attakkraten

Resultatene fra den dobbelt-blinde, randomiserte, multisenterstudien viser at medisinen reduserte årlig attakkrate med 82 %, sammenlignet med komparatoren interferon beta-1a.

85,7 % av pasientene som ble behandlet, hadde ikke attakker i opptil 24 måneder etter behandling, sammenlignet med 38,8 % av pasienter som ble behandlet med komparator.

Pasienter som ble behandlet med medisinen, viste også en 77 % reduksjon i utvikling av uførhet.

De fullstendige PARADIGMS-dataene ble publisert i The New England Journal of Medicine i september, 2018.

EU-kommisjonens avgjørelse gjelder i alle de 28 EU landene, samt Island, Norge og Liechtenstein. Medisinen er opprinnelig godkjent i USA og Europa for voksne over 18 år, med RRMS.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.