Gudrun Sofie Østhassel <gudrunSPAMFILTER@ms.no (Fjern SPAMFILTER fra adressen)>
Da Erik fikk MS, ble han plaget med lammelse og følelsestap i høyre side. For litt over ett år siden oppsøkte han Oppsalklinikken. Det angrer han ikke på i dag.
Erik Eldorhagen (62) fra Oslo er en av flere med MS som regelmessig går til fysioterapeut Morten Hagenes ved Oppsalklinikken. Med utdannelse fra universitetet i Tromsø, er Hagenes spesialist i nevrologisk fysioterapi. Han behandler personer med MS i alle aldre og funksjonsnivå.
-Det er alt fra personer som fortsatt er under utredning til sengeliggende pasienter som må få behandling hjemme, forteller Hagenes.
-Fysioterapi og trening er viktig ved alle former for MS. For de med attakkvis MS er det viktig for å ruste til eventuelle attakk og rehabilitering etterpå. For de med progressiv MS må vi forhindre at forfallet eskalerer. I tillegg kan man også i noen tilfeller få fremgang i funksjonen, og det er jo en veldig god bonus, smiler han.
-Det kan faktisk skje en reparasjon av sykdommen ved fysioterapi, og ikke bare bremsing, fortsetter Hagenes. Det er spennende, spesielt for de med progressiv sykdomstype. Det finnes mye forskning på at nervene kan ha en tendens til å reparere seg litt.
Hagenes understreker at det også kan være nyttig å drive spisset trening for personer med MS uten store funksjonsnedsettelser. Det kan være lurt å kartlegge og få noen råd om hvordan er kan forebygge på best mulig måte.
Erik Eldorhagen fikk diagnosen primær progressiv MS (PPMS) i 2009 sammen med et råd fra sykehuset om å leve så normalt som mulig. I flere år fulgte han dette rådet, helt til han i 2015 fikk et behov for å mer informasjon om sykdommen. Da han hadde vært på et medlemsmøte om MS og trening i regi av Oslo MS-forening, var han ikke sen om å bestille time hos fysioterapeut. Etter den første timen har han gått fast hos Morten Hagenes på Oppsalklinikken én gang i uka.
-Jeg har alltid vært en aktiv mann som har engasjert meg i ulike ting, men jeg har aldri satt føttene mine på et treningsstudio, ler Eldorhagen som ikke hadde trent regelmessig før han fikk MS-diagnosen. Nå går det ikke en dag uten at han trener.
-Treningen porsjoneres ut over hele dagen. Jeg begynner allerede i senga før jeg står opp, og gjør de siste øvelsene samtidig med tannpussen på kvelden, forteller Eldorhagen.
Som spesialist i nevrologisk fysioterapi, har Hagenes god kunnskap om MS-sykdommen. Han jobber grundig med å finne et godt treningsprogram for personer med ulike symptomer.
-Det er mange sider ved MS som er komplekse, og det er viktig å ha en forståelse av sykdomsmekanismene for å kunne tilrettelegge og optimalisere fysioterapien, forteller Hagenes.
Likevel tror han at den viktigste forskjellen fra vanlig fysioterapi er at han har en annen tilnærming og fokus.
-Jeg begynner alltid med en grundig undersøkelse av pasientene, både med interesse for sykdommen og livet generelt. På bakgrunn av denne undersøkelsen blir vi enige om felles mål for behandlingen. Det kan variere veldig: holde seg i jobb lengst mulig, løpe 10 km eller klare å drikke selv.
- Morten veileder meg, men jeg må gjøre jobben selv, sier Erik Eldorhagen. (Foto: Gudrun Østhassel)
Morten Hagenes synes det er rart at noen er i tvil om at fysioterapi og fysisk trening er viktig for MS-pasienter.
-Det burde ikke komme som en overraskelse på folk. Det er akkurat det samme som gjelder for friske mennesker: trener man styrke, blir man sterkere. Trener man kondisjon, får man bedre utholdelse. For MS-pasienter kan dette være ekstra viktig.
-Det aller meste er faktisk mulig å gjøre noe med. Det er mange med MS som får en aha-opplevelse om hvor mye det faktisk hjelper å trene.
Likevel er det ingen mirakelkur.
-Har man en skade i sentralnervesystemet, holder det ikke med en fysioterapitime på 20 minutter én gang i uka. Nervesystemet trenger tid på å tilpasse seg. For å få en varig ending må det gjentas mange ganger over tid. Trening er i stor grad ferskvare, understreker han.
Hagenes er imponert over den treningsinnsatsen Erik Eldorhagen har lagt ned.
-Det er gøy å følge utviklingen. Jeg ser helt tydelig at Erik har forbedret seg fra da han først kom hit.
Eldorhagen er enig i at treningen har hjulpet.
-Uten fysioterapi hadde jeg helt klart vært mer inaktiv. Nå føler jeg at jeg aktivt gjør noe for å bremse utviklingen av sykdommen. Jeg kan være dønn sliten etter en treningsøkt, men jeg merker at det er godt for kroppen.
-I tillegg er det godt for psyken, skyter Morten inn. -Det gjelder for alle, og kan forklares helt rasjonelt.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.