Hopp til hovedinnholdet

Verdens MS-dag: Symptomene du ikke ser

Markeringen av verdens MS-dag 30. mai, har i år fokus på usynlig symptomer. Målsettingen er at de usynlige symptomene skal synlige.

Sammen med MS-forbund over hele verden, er det norske MS-forbundet med på å markere verdens MS-dag 30. mai. De som lever med MS har ofte flere usynlige enn synlige symptomer. Med denne kampanjen vil det internasjonale MS-samfunnet sammen sette fokus på det man ikke kan se hos en med MS.

#MyInvisibleMS er en kampanje med fokus på de usynlige symptomene ved MS og hvordan disse påvirker livskvaliteten. Kampanjen oppfordrer alle med MS, om å dele sine usynlige symptomer og hva de vil andre skal vite og forstå om MS. Målet er økt forståelse og hjelpe andre til å gi riktig støtte.

         

Nedenfor har vi laget en liste over de mest vanlige usynlige symptomene en med MS har.

-        Problemer med synet

-        Smerter

-        Bevegelsesvansker

-        Fatigue

-        Sløvhet/svimmelhet

-        Muskelspasmer

-        Varmesensitiv

-        Depresjon

-        Problemer med å svelge

-        Hjernetåke

-       Blære-/tarmproblematikk

       

Hva kan du gjøre for økt forståelse?

Over hele verden vil emneknaggen #MyInvisibleMS brukes for å markere MS-dagen i sosiale medier. MS-forbundet oppfordrer alle til å bruke denne for økt fokus på MS i mai.

-Vi oppfordrer alle til å bruke denne emneknaggen i mai måned. Jo flere som bruker den, jo større oppmerksomhet får MS, sier generalsekretær i den norske MS-forbundet Mona Enstad.  

Du kan også bruke emneknaggen #WorldMSDay. Vil du vite mer kan du melde deg på for å få nyhetsbrev fra den internasjonale MS-forbundet, www.msif.org/get-involved/our-newsletters. DU kan også lese mer på  www.worldmsday.org

         

Les mer om noen av symptomene:

Fatigue (utmattende tretthet):

Tretthet eller fatigue er et av de vanligste symptomer ved MS. Studier viser at rundt 60 % av pasientene med MS har fatigue, mens 75-95 % av pasientene har opplevd fatigue. Fatigue er et begrep som kan oversettes med økt tretthet, utmattelse og mangel på energi.

Fatigue kan oppstå selv ved små anstrengelser. Trettheten kommer hyppigere og mer intenst enn vanlig tretthet. Fatigue kan påvirke hverdagsaktivitet i større grad enn vanlig tretthet, og kan påvirke livskvaliteten i betydelig grad. Hvile hjelper i liten grad mot fatigue, du kan være like utmattet etter flere timer med hvile som du var før du la deg ned.

Det er vist i studier at fysisk aktivitet kan hjelpe mot fatigue.

                      

Spasmer og lammelser

Lammelse og spasmer er to av de hyppigste og mest plagsomme symptomene ved MS. Problemet er ofte at en helt eller delvis lammet muskel, samtidig er anspent og overaktiv. I ryggmargen er det nervebaner som vanligvis hemmer refleksene i armer og bein. Hvis disse nervebanene påvirkes av sykdommen, kommer refleksene til å bli sterkere og musklene blir mer spente og mindre bevegelige. Dette symptomet kaller man spastisitet.

Man kan lindre plagene med spasmer både ved hjelp av fysioterapi og med legemidler.

                    

Smerte

En del personer med MS opplever smerte. Perifer smerte skyldes at kroppen belastes feilaktig og at musklene er spent på grunn av spasmer. Sentral smerte oppstår når sentralnervesystemets nervebaner som leder smerteimpulser blir rammet av en inflammasjon. Hos omtrent fem prosent oppstår det en mer akutt smerte i ansiktet, såkalt trigeminusnevralgi. Hos noen kan ryggmargspåvirkning føre til en opplevelse av elektrisk støt som begynner i bakhodet og stråler nedover ryggraden når hodet bøyes fremover.

Smertelindring kan gis ved medisiner, fysioterapi og akupunktur.

                 

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.