Seksualitet og MS – et tabubelagt tema
Symptomer knyttet til seksualitet kan ha større påvirkning på livskvaliteten enn graden av fysisk funksjonsnedsettelse. Et tema det er nødvendig, men vanskelig å snakke om.
Foto: Lisbeth Michelsen
Agnete Steensgaard Gade har arbeidet ved MS-Senteret Hakadal i 36 år og møtt mange personer med MS.
– Mitt inntrykk er at det ikke er tilfeldig at nettopp temaet seksualitet ofte forbigås i stillhet. Både pasienter og helsepersonell kan oppleve temaet som tabubelagt, intimt og vanskelig å snakke om. Men det er likevel svært viktig at helsepersonell spør. Det finnes både helsepersonell og steder hvor det går an å ta opp temaet på en god og kunnskapsbasert måte. Og man må våge å selv ta opp temaet.
En amerikansk studie med 6183 personer med MS, konkluderer med at seksuell dysfunksjon har mye større påvirkning på livskvalitet enn grad av fysisk funksjonsnedsettelse.
Svært personlig
Egen seksuell helse er svært personlig og vanskelig for mange å snakke om. Når du i tillegg har MS som i mange tilfeller gir utfordringer med seksualitet, er det enda vanskeligere.
– Den enkelte må selv kjenne på hva som er riktig for seg. Særlig for unge kan det være en utfordring. Mange sliter med selvbildet og føler seg ikke attraktiv nok. Hvordan skal jeg snakke om problemene? Hvis du er singel og i startfasen av et forhold, hvor mye skal du si om MSen og hvordan den påvirker seksualiteten? Hvis man har utfordringer med det seksuelle og man dater, kan det være kleint for eksempel å si at man kan tisse på seg under samleie. Skal man si det i starten eller vente? Det er nesten umulig å svare på.
- Sykdommen kan jo også utvkle seg slik at utfordringene kan komme. Men for mange så går det jo bra. Og man har en bedre fremtid nå enn tidligere på grunn av bedre behandling, forteller Gade.
Setter søkelys på seksualitet
MS-senteret har forelesninger om seksualitet på hvert opphold.
Av og til står det i henvisningen – at de har seksuelle utfordringer. Da setter vi ofte opp samtale om dette tema på forhånd før de kommer på opphold, eller vi tilbyr individuelle samtaler når de har kommet hit. Det er en del som greier å ta opp temaet når de er her. Spesielt på slutten av oppholdet når de er blitt mer trygge.
Gade forteller at det er mange som aldri har snakket om sin seksuelle helse, det er så tabubelagt og vanskelig å ta opp.
- Få blir spurt om seksualitet hos nevrolog eller fastlege. Av 28 personer som er på et opphold er det kanskje to eller tre som er blitt spurt, og det er oftest menn.
At temaet blir tatt opp på en verdig måte gjør nok at mange føler det er naturlig å snakke om det når de er på MS-senteret. I tillegg snakker man også sammen med andre som kan ha like utfordringer.
Jeg trodde seksuallivet for meg var et avsluttet kapittel. Men etter å ha hørt og snakket om seksualitet under oppholdet, gleder jeg meg til å komme hjem og finne tilbake til nærhet og samliv med min partner.
Deltaker på forelesning om seksualitet
Mange blir inspirert
- Når man tar opp temaet på en respektfull og fordomsfri måte, blir mange inspirert og får lyst og mot til å snakke om de utfordringene de måtte ha. Jeg opplever at både unge, voksne og eldre har behov for å snakke om seksualitet. Godt voksne mennesker har sagt til meg: «Jeg trodde seksuallivet for meg var et avsluttet kapittel. Men etter å ha hørt og snakket om seksualitet under oppholdet, gleder jeg meg til å komme hjem og finne tilbake til nærhet og samliv med min partner». Slike tilbakemeldinger gjør meg veldig glad!
Mange har utfordringer i samliv og med sin seksualitet.
- Du er ikke alene om å ha utfordringer. Det er mye som kan påvirke seksualitet og ofte blir den nedprioritert. Det er veldig forskjellig hvor seksuelt aktivt man er, men alle har en seksuell helse.
Uansett alder, avslutter Gade.
Om artikkelen
Denne artikkelen har stått på trykk i MS-bladet 2/2022.