Hjem / Aktuelt / Alle burde ha en Raymond i livet sitt

Alle burde ha en Raymond i livet sitt

- Jeg vil bidra med det jeg kan. Det sier Raymond Fawcett som i en årrekke har bidratt til at andre mennesker skal ha det bedre. Selv om han har MS, nekter han å la sykdommen stoppe han å fullføre en rekke prosjekter.

Bilde av Raymond hjemme i huset sitt

Raymond kikker ut av døra i det koselige huset sitt på Prinsdal, noen kilometer fra Oslo sentrum. Han er opprinnelig fra England, men kjærligheten tok han til Norge på 70-tallet. Han satte seg tidlig mål da han kom hit: lære seg norsk og bli taxisjåfør. Og jammen klarte jeg ikke begge deler forteller han med et sort smil.

- Det er mange som sier til meg «du snakker så godt norsk, man kan ikke høre at du er fra England». Det har jeg jobbet for! Jeg er så takknemlig for livet jeg har fått her. Også har jeg er har fått tre barn som jeg er svært glad i.

Diagnosen

Etter noen yrkesaktive år, så kom de første symptomene på MS. Han skulle printe et papir på skriveren, men klarte ikke å tyde et eneste ord. Alt var bare tåkete. Det tok ikke lang tid før han hadde fått diagnosen MS i en alder av 42 år. 

- Når jeg tenker tilbake så har jeg nok hatt sykdommen lenge. I ungdomsårene spilte jeg mye fotball, men foten ville aldri helt fungere. Det var utrolig frustrerende minnes han. Raymond er fortsatt en aktiv mann. Selv om han sitter i rullestol så stopper det ikke han i å trene. 

- Når jeg kjenner MS på kroppen så tar jeg opp manualen her hjemme og trener styrke. Det gjør godt! 

Det var faktisk på en felles MS trening at Raymond traff sin nåværende samboer Tone, som også har MS.  - Det var kjærlighet ved første blikk og møtet med henne forandret livet mitt. Vi har hatt 20 herlige år sammen, selv om mye av hverdagen nå består i å ta vare på Tone, som er mye dårligere av sykdommen enn det jeg er.

Drivkraft

- Når jeg først har bestemt meg for noe, så får jeg det til. Jeg har bygget terrassen på krykker og malt trappeoppgang ved hjelp av stolheisen, bare for å nevne noe. Det å leve med MS er jo en utfordring og for meg betyr det at jeg må gjøre noen tilpasninger. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at jeg ikke føler meg svekket av diagnosen, jeg bruker den som en styrke. 

Og styrken har han tatt med seg i møtene med andre som lever med MS. I over 23 år har han «stått i bresjen» for vaffelsteking på Aker sykehus og han har holdt en rekke foredrag på lokale medlemsmøter. 

- For meg er det helt naturlig å bidra. Og så liker jeg å bli kjent med nye mennesker, dele av mine erfaringer, samt vise omsorg for andre.

Fast giver til MS-saken

Ikke bare har Raymond gitt av sin tid, men han er også en trofast støttespiller til MS-saken og har i en årrekke gitt sin støtte i form av faste donasjoner. 

- Forbundet gjør en enestående jobb hver dag for alle oss med diagnosen og pårørende. Det viktigste for meg er at MS-forbundet er representert i hele landet med tilbud der man bor. Da er det naturlig for med å bidra i dette arbeidet. Og forbundet støtter sterkt opp om forskningen, det er viktig for den neste generasjonen. Håpet er jo en verden uten MS, avslutter Raymond. 

Bli fast giver i dag