Hopp til hovedinnholdet

Alternativ behandling

Personer med MS i Norge bruker en lang rekke andre behandlinger enn MS-medisiner. 52 prosent bruker såkalt alternativ behandling.

Alternativ behandling defineres som «helserelatert behandling som utøves utenfor helsetjenesten, og som ikke utøves av helsepersonell»

I Norge er kosttilskudd og naturmedisin mest populært. Det viser en stor nordisk undersøkelse der 3796 personer med MS deltok, deriblant 1000 fra Norge. Resultatene viser at personer med MS bruker både alternative og konvensjonelle behandlinger.

Fysioterapi på topp

Undersøkelsen viser at fysioterapi (konvensjonell behandling) ligger på topp. De mest populære alternative behandlingsformene er kosttilskudd og naturmedisin.

Det er ikke behandling av bestemte symptomer  respondenterne først og fremst søker. De har oftere et ønske om å styrke kroppen og øke muskelstyrken. Gruppen som bruker alternativ behandling, karakteriseres ved høyere andel kvinner enn menn, lengre utdannelse og kortere tid med diagnosen.

Mer healing i Norge

Norge skiller seg signifikant fra et gjennomsnitt av de fire andre nordiske land ved et lavere forbruk av reseptpliktig medisin, reseptfri medisin, massasje, terapiridning og soneterapi. Til gjengjeld har Norge et høyere forbruk av akupunktur, kiropraktikk, healing og homøopati.

Kiropraktikk får best karakter

Deltakerne ble også bedt om å gi en vurdering av benyttede behandlingsformer. Virkningen ble gitt en karakter mellom – 3 og + 3. Her er gjennomsnittskarakterer for behandlinger brukt av fler enn 160 personer (antall brukere i parentes).

Kiropraktikk: 2,03 (186), ridetrening: 1,95 (275), yoga: 1,93 (230), massasje: 1,82 (597), meditasjon: 1,78 (186), spesiell diett: 1,78 (344), akupunktur: 1,72 (289), reseptfri medisin:1,72 (1358), fysioterapi: 1,61 (1894), reseptpliktig medisin: 1,55 (1975), kosttilskudd og naturmedisin: 1,40 (1538), psykolog/psykoterapi: 1,03 (276).

Aktive medspillere

Undersøkelsen viser at mange med MS er aktive medspillere i håndteringen av livet med en kronisk sykdom. Nyere forskning peker på at det oppnås bedre behandlingsresultater når pasienten aktivt trekkes inn. Men man mangler viten om fordeler og ulemper ved å kombinere forskjellige typer behandlinger.

Denne viten bør skaffes slik at de som ønsker å være aktive, har et forskningsbasert grunnlag å foreta valg på.

(Kilde: MS-rapporten,  Lasse Skovgaard, PhD)

Les mer om alternativ behandling på NIFABs hjemmesider, Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling, www.nifab.no.

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.