Hopp til hovedinnholdet

Dobbel risiko ved røyking

Røykere har dobbelt så stor risiko for å utvikle MS som personer som ikke har røykt, sier professor Trond Riise. Ta en telefon og få hjelp til å kutte røyken.

Nylig viste en fransk studie av 129 barn med MS at disse barna mye oftere hadde foreldre som røykte enn en kontrollgruppe av barn uten MS.
Professor Trond Riise ved Universitetet i Bergen har tidligere uttalt til MS-bladet at sigarett-røyking nå regnes som en relativt sikker risikofaktor for MS. Men røyking er neppe den årsaken som bidrar mest.
- Mange MS-pasienter har jo aldri røykt, sier han.
Et viktig spørsmål er om røyking bidrar til forverring av sykdommen. En studie av 179 engelske pasienter med et remitterende forløp viste at røykerne hadde 3.6 ganger så stor sjanse for å komme over i en progressiv fase som ikke-røykerne. Nylig er det blitt publisert en nederlandsk studie av 364 MS-pasienter der man ikke finner en tilsvarende klar effekt.
Hvis røyking bidrar til å utløse sykdommen, er det logisk at fortsatt røyking bidrar til en forverring, opplyser Riise.
- Men på dette feltet finnes det dessverre for lite forskning, sier han.

Ta en telefon - kutt røyken
Røykere har dobbelt så stor risiko for å utvikle MS som ikke-røykere. En studie viser at røyking kan forverre sykdommen. Da er det jo bare å slutte, eller hva?
Du er frustrert, irritabel og rastløs. Du klør i halsen, svetter og kjenner suget. Nei, det er ikke bare å slutte å røyke. Hjernen er blitt vant til nikotin og vil ha mer. Og så er det de innlærte mønstrene. En røyk til morgenkaffen, en etter middagen, en til halvliteren...
Harald Pramm (42) vet alt om dette. Han har jobbet i Røyketelefonen og gitt krisehjelp til folk som prøver å slutte. Telefonen er betjent fem dager i uka fra ni til seks. Helsedirektoratet står bak.
Pramm begynte å røyke i 1988. For fire år siden fikk han MS-diagnosen.
- Da slutta jeg tvert. Nå var det fullt fokus på sunt levesett. Over på fisk og grønt, mindre alkohol og vekk med røyken, sier Pramm.
- Jeg ville for alt i verden unngå at sykdommen eskalerte.
Siden har han vært røykfri. Røykeloven hjalp noe, men den indre motivasjonen har vært viktigst, forteller han.
Han har noen tips når suget blir for stekt: Prøv syrlige drops, drikk et glass vann med sitrondråper i, kjøp spesial-te eller nikotintyggis.
- Hver gang jeg fikk en telefon, prøvde jeg å finne ut hvor innringeren sto. Om han akkurat hadde sluttet, om han gikk med den siste røyken i hånda, om han var i ferd med å sprekke, sier Pramm.
- Så prøvde jeg å hente fram innringerens motivasjon. Vi kunne jo ikke slutte for ham
Motivasjon er viktig, forteller Pramm, men medikamenter øker sannsynligheten for å lykkes. Det finnes i dag flere typer, for eksempel Zyban, Champix, Nicorette og Nicotinell. De to første er reseptbelagte medisiner som legen må skrive ut.
Røyketelefonen moraliserer ikke, forteller Pramm. Her løftes ingen pekefinger.
- Du er ikke mindre verdt fordi du røyker.
Røyketelefonen kan følge deg opp i tiden etter at du har sluttet. Veilederne ringer deg til avtalte tidspunkter for å høre hvordan det går.
- Jevnlig kontakt øker sjansen for å holde seg røykfri, sier Pramm.
Han anbefaler også røykesluttkurs. Helsedirektoratet utdanner kursholdere og utarbeider materiell. Kursene går over fem uker og arrangeres over hele landet.
- Det hjelper å være sammen med noen om dette.

Halvparten kan greie det
Det hjelper å bruke Røyketelefonen. Inntil 52 prosent av innringerne greier å slutte. Jo flere samtaler, desto større sjanse for suksess.
Det opplyser seksjonssjef i Røyketelefonen, Hildegun Holm, til MS-bladet. Antall innringere svinger fra år til år. I 2007 var det 22.200 innringere totalt. I løpet av fjoråret har Røyketelefonen hatt 2.400 samtaler i oppfølgingstjenesten. Ved årsskiftet var det 164 personer som ønsket å bli oppringt jevnlig.
Og det hjelper. En europeisk studie viser at bruk av røyketelefoner gir høyere sluttrate enn om man prøver seg alene. Prosenten varierer mellom fem og 52, avhengig av hva man måler ut fra, og hvor langt innringerne er kommet i prosessen når de ringer.
Det ser ut til å være en klar sammenheng mellom motivasjon og sluttrate og mellom antall samtaler og sluttrate, opplyser Holm.
Men tar du et røykesluttkurs i regi av Fylkesmannen, har du enda større sjanse for å lykkes. I 2007 deltok 365 personer på slike kurs. 310 av dem var røykfrie ved kursslutt. Tilbakefallsprosenten her er ikke målt.

Røyketelefonen: 800 400 85. Se også Helsedirektoratets hjemmesider, www.helsedirektoratet.no/tobakk

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.