Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre?

MS er en sykdom man ennå ikke har helbredende behandling for. Man må derfor leve med sykdommen fra dag til dag resten av livet.

Noen har få eller ingen funksjonstap, andre kan bli sterkt funksjonshemmet. Uansett kan bevisstheten om sykdommen sette sitt preg på hverdagen.

Det er mange ting man kan gjøre for å holde seg så frisk som mulig og mestre de utfordringer som MS kan gi. Informasjon og kunnskap om MS er den beste og sikreste veien til å skaffe seg kontroll over sykdommen.

Her er noen generelle råd:

  • Skaff deg god og pålitelig informasjon om MS
  • Still spørsmål til helsepersonell, for eksempel via MS-forbundets nettside
  • Driv regelmessig trening
  • Prøv å leve et normalt, aktivt liv der du tar hensyn til dine begrensninger
  • Gå til regelmessige kontroller hos lege/nevrolog
  • Ikke trekk deg tilbake fra venner og ditt sosiale liv
  • Ikke føl deg skamfull eller mindreverdig fordi du har MS

Fysioterapi

Fysioterapi og regelmessig trening kan være nyttig. Diskuter med din lege/nevrolog hvilken behandling eller treningsprogram som vil passe. Svømming, yoga og terapiridning er eksempler på aktivitet som kan være gunstig. All treningsaktivitet bør være lystbetont.

Kosthold og røyking

Mange sammensatte og kompliserte kosthold har vært anbefalt ved MS. Felles for dem er at de savner et vitenskapelig grunnlag. Nasjonal kompetansetjeneste for MS anbefaler at personer med MS følger de kostholdsråd som helsemyndighetene gir:

Et balansert kosthold med fisk, magert kjøtt, grønnsaker, frukt og tilstrekkelig med kostfiber, der en opprettholder normalvekten og begrenser inntaket av animalsk fett noe.

Studier har vist at røyking kan være en utløsende faktor ved MS. Det er også vist at røyking kan forverre symptomene etter at man har fått sykdommen.

Hjelpemidler

Det finnes mange små og store hjelpemidler som kan gjøre hverdagen enklere. Mange tror at hjelpemidler bare er for personer med store funksjonsnedsettelser, men det er også mange små, praktiske anordninger som kan være til hjelp.

Ta kontakt med Navs hjelpemiddelsentral i ditt område for informasjon.

Ta kontakt med MS-forbundet

MS-forbundet tilbyr  profesjonell informasjon og rådgivning. Via vår hjemmeside kan du stille spørsmål til nevrolog, MS-sykepleier og sosionom. Det er også mulig å få gratis juridisk rådgivning gjennom vår paraplyorganisasjon, Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO).

MS-forbundet har også et omfattenede likemannsapparat. Her kan du få snakke med personer som har hatt MS en stund, eller personer som er pårørende.

Les mer om likemannstjenesten og hjelpetelefoner her:

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.