Hopp til hovedinnholdet

Det forskes som aldri før

Det har aldri vært forsket så mye på MS som nå. Det utvikles stadig nye medisiner og behandlingsmetoder.

Det forskes på årsaker til MS, nye bremsemedisiner, nye behandlingsmetoder og på reparasjon av oppstått skade.

Universitetssykehusene forsker

I Norge ligger de største forskningsmiljøene i Bergen og Oslo. Nasjonal kompetansetjeneste for MS http://www.helse-bergen.no/no/OmOss/Avdelinger/ms/Sider/default.aspx har som en av sine hovedoppgaver, å forske på MS. Her ligger også det nasjonale MS-registeret, som blant annet benyttes til forskning.

Kompetansetjenesten bruker sitt nettverk i Norge til å gjennomføre såkalte multisenter-studier med mange deltakere. Et eksempel er den såkalte OFAMS-studien som inkluderte 92 deltakere fra 12 nevrologiske avdelinger på sykehus rundt om i Norge.

Studien var den første av sitt slag i verden. Her ble det slått fast at Omega 3 (fettsyrer) ikke har noen effekt på MS-sykdommen, som mange tidligere hadde trodd. Data fra denne studien har imidlertid vist betydningen av D-vitamin ved MS.

Industrien forsker

Internasjonale legemiddelfirmaer forsker kontinuerlig på utvikling av nye medisiner. Bare de to siste årene har dette resultert i fire nye bremsemedisiner mot attakkvis MS. Tre av dem, Aubagio, Tecfidera og Gilenya kommer i pilleform. Disse gir bedre brukervennlighet enn de gamle, som må settes via sprøyte av pasienten selv.

Den fjerde, Lemtrada, er en infusjonsbehandling som foretas fem påfølgende dager på sykehus, og så tre påfølgende dager ett år senere. Deretter vil de fleste ikke ha behov for flere behandlinger. Denne medisinen regnes nå som den mest effektive bremsemedisinen. Men det kan forekomme alvorlige bivirkninger. I Norge reserveres den derfor for de som har en hissig form for MS.

Forskning på progressiv MS

Mens det er en rekke bremsemedisiner for attakkvis MS, er det ennå ingen for progressiv MS. Sammenslutningen av internasjonale MS-forbund (MSIF), der MS-forbundet i Norge er med, bevilger over 170 millioner kroner de neste seks årene til forskning på progressiv MS. Nå (høst 2014) er 22 kortvarige pilotprosjekter plukket ut.

Av disse vil man etter prosjektperioden samle seg om de mest lovende, for å føre dem videre fram mot målet; effektive medisiner for personer med progressiv MS.

Det er stor interesse verden over for å forske på progressiv MS. De 22 prosjektene ble plukket ut blant 195 søknader.

Stamceller og MS

Det forskes også på bruk av stamceller i MS-behandlingen. Såkalt autolog stamcelletransplantasjon er utført på over 600 personer med MS i Europa. Mindre studier fra blant annet Sverige og USA viser gode resultater. Ennå betegnes denne behandlingen som utprøvende. Større studier er i gang, de første resultatene ventes i 2017.

Studier er også i gang med såkalte mesenchymale stamceller, som man håper kan sette i gang en reparasjonsprosess ved MS.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.