Hopp til hovedinnholdet

Trening

I mange år har ekspertene frarådet personer med MS å trene. Nå viser studier at trening har en rekke positive effekter.

Tidligere sa man at trening kunne forverre sykdommen og samtidig føre til unødig utmattelse (fatigue). Man var redd for at trening kunne gi mangel på overskudd til å gjennomføre dagligdagse aktiviteter.

Nyere undersøkelser viser tvert imot at trening både er ufarlig og oftest har en rekke svært fordelaktige effekter for personer med MS. Det viktigste er å finne en type trening man synes er morsom.

Kan bedre symptomer

Om trening kan påvirke selve sykdomsprosessen er ennå uvisst, men studier har vist at fysisk aktivitet kan bedre symptomer, som for eksempel fatigue (utmattelse).  Les et eksempel på en slik studie her.

Det er veldokumentert at trening kan påvirke konsekvensene av en inaktiv livsstil. I de første studiene lot man personer med MS trene kondisjon på ergometersykkel, men siden har studier vist at også svømming, gange, yoga og styrketrening er ufarlig og bare har positive effekter.

Kondisjonstrening (dvs. trening hvor pulsen stiger over en lengre periode) påvirker primært kretsløpet og gir forbedret kondisjon, mens styrketrening (dvs. trening med tung motstand og få repetisjoner) i høyere grad påvirker muskelstyrken og øker muskelmassen.

Et norsk doktorgradsarbeid viser at styrketrening kan påvirke nervesystemet. Les mer her.

Søk råd hos fagperson

Et viktig tiltak for å lage et godt treningsprogram er at det alltid tilpasses individuelt. For personer med MS er det derfor alltid en god ide å rådføre seg med en fagperson med særlig kjennskap til trening for personer med MS.

(Filmen nedenfor er 58 minutter lang og inneholder intervjuer med personer med MS som har nytte av trening, og uttalelser fra norske og internasjonale eksperter på MS).

Økt kroppstemperatur

Et problem som avholder noen fra å trene, er at opp til 40 % opplever en forverring av sensoriske symptomer. En studie har vist at dette er et midlertidig fenomen, som for de fleste (85 %) normaliseres  allerede innen 30 minutter etter avsluttet trening. Forverring av symptomene synes å ha sammenheng med økt kroppstemperatur.

Det kan derfor være lurt å sørge for god utlufting og gjøre andre tiltak som kan bidra til at kroppstemperaturen holdes nede.

Styrketrening

Styrketrening gjøres mest effektivt på et treningssenter. Få hjelp av en fysioterapeut eller en instruktør til planlegging av treningsprogram. Hvis styrketrening skal ha en forbedrende effekt, vil det ofte være nødvendig med to ukentlige treningsøkter.

Kondisjonstrening

Ettersom mange med MS har nedsatt kondisjon, er det en god idé også å trene slik at pulsen økes. Treningen kan gjøres på mange måter. Også her skal det helst trenes minst to ganger i uken for at man skal oppleve forbedringer.

Tren mellom 10 og 40 minutter i begynnelsen avhengig av ditt nivå, og øk deretter fortløpende. Trening med en intensitet på 60-80 prosent av maksimal puls gir gode resultater.

(Kilde: Brosjyren «Trening og multippel sklerose» av Ulrik Dalgas. Brosjyren kan fås ved henvendelse til MS-forbundet)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.