Hopp til hovedinnholdet

Nytt avslag til Ocrevus

(Illustrasjonsbilde)

Ocrevus fikk for andre gang nei i Beslutningsforum, og kan ikke tas i bruk blant pasienter som har primær progressiv MS (PPMS).

Ocrevus er det første legemiddelet med markedsføringstillatelse i Europa for pasienter med PPMS. I tillegg har det vist effekt i kliniske studier for pasienter med attakkvis sykdom.

Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt og leder av Beslutningsforum, opplyser til Dagens Medisin at det også denne gangen ble avslått grunnet at prisen ikke står i forhold til effekt. 

Mona Enstad, generalsekretær i MS-forbundet, reagerer kraftig. 

- Vi er utrolig skuffet. Dette er nok en trist dag for denne pasientgruppen. Det finnes ikke noe annet alternativ for personer med PPMS, sier hun.

     

Lang prosess

Ocrevus ble allerede i januar 2018 godkjent av EU-kommisjonen både til attakkvis og primær progressiv MS. Medikamenter som får EU-godkjennelse blir automatisk godkjent også i Norge. 

I begynnelsen av mai konkluderte Statens legemiddelverk i sin metodevurdering at Ocrevus sannsynligvis er kostnadseffektivt innen begge indikasjoner. 

Etter at Beslutningsforum i oktober ga avslag på begge indikasjonene, leverte Roche i november et nytt og bedre tilbud innen PPMS. Dette ble vurdert på møte i Beslutningsforum mandag 28. januar. Legemiddelet fikk igjen avslag, til tross for at det nye tilbudet gir en vesentlig forbedret kostnadseffektivitet. 

       

Norge henger etter

Ocrevus er nå godkjent i over 60 land og hittil har mer enn 70.000 pasienter fått behandlingen. I Sverige, Danmark, Finland og en rekke andre europeiske land er legemiddelet tatt i bruk.

- Vi mener Beslutningsforum snarest må vurdere dette på nytt. En medisin som utsetter forverring av sykdommen vil betale seg i det lange løp når pasientene kan stå lenger i arbeid og klare seg lenger uten hjelp hjemme, sier Enstad.

- Her er det bare én taper, og det er pasienten. 

    

MS-forbundet har tidligere uttalt seg til blant annet NRK og Nettavisen om denne saken.

                  

Åpner for ikke-godkjent legemiddel

Samtidig som Beslutningsforum sier nei til Ocrevus, har sykehusene fått unntaksdisposisjon til å behandle MS-pasienter med rituksimab. Ocrevus omtales som en videreutvikling fra den gamle kreftmedisinen rituksimab, men er ifølge Roche en bedre og sikrere MS-behandling. 

Les mer om Ocrevus og Rituximab her

Om Ocrevus (okrelizumab)

Ocrevus er et humanisert, monoklonalt antistoff rettet mot CD20-positive B-celler, en spesiell type immunceller som anses å være sentrale i de skadelige prosessene mot myelin og nerveceller ved MS. Disse skadene på nervecellene kan over tid føre til funksjonstap hos personer med MS. Fra prekliniske studier vet man at Ocrevus bindes til CD20, et overflateprotein som finnes på visse B-celler, men ikke stamceller eller plasmaceller, og dermed bevares viktige immunfunksjoner.

Ocrevus administreres ved intravenøs infusjon hver sjette måned. Den første dose gis som to 300 mg infusjoner med to ukers mellomrom. Påfølgende doser gis som enkeltstående 600 mg infusjoner.

Kilde: Roche

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.