Hopp til hovedinnholdet

Statsbudsjettet 2023

(Illustrasjonsbilde)

Torsdag 6. oktober ble Statsbudsjettet for 2023 offentliggjort. Generalsekretær i MS-forbundet, Magne Wang Fredriksen, er redd for at årets budsjett medfører store kutt i støtten til MS-forbundet. 

Det er ikke bare MS-forbundet som vil bli hardt rammet dersom regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 blir vedtatt. Også store deler av hjernehelsefeltet er nedprioritert i budsjettforslaget. Regjeringen foreslår blant annet å fjerne den eneste tilskuddsordningen til nevrologiske sykdommer, og kutte driftstilskuddet til paraplyorganisasjonen Hjernerådet. 

FØLG HØRINGEN DIREKTE HER           

Kutter i tilskuddsordninger

I sitt forslag til statsbudsjett mener regjeringen av tilskuddsordningen for nevrologiske sykdommer bør fjernes og slås sammen med andre tilskuddsordninger. Dette er en tilskuddsordning hvor MS-forbundet har fått tildelt støtte i flere år. Disse pengene har vært øremerket informasjonsarbeid, og har blant annet gått til å produsere og utgi MS-rapporten, lage webinarer, brosjyrer, kurs, konferanser o.l.

-For MS-forbundet har dette vært viktige midler. Nå tilskuddsordningen slås sammen med andre ordninger, vil det bli større konkurranse om midlene. Det vil skape en stor usikkerhet for MS-forbundet og vårt arbeid. Vi er redd for at tjenester som er bygget opp over år, nå forsvinner, sier generalsekretær Magne Wang Fredriksen. 

   

Hjernerådet rammes

Driftstilskuddet til Hjernerådet foreslås også å fjernes i Statsbudsjettet 2023. Hjernerådet er en paraplyorganisasjon som samler pasientforeninger og forskermiljø på hjernehelsefeltet, og de er en viktig samarbeidspartner for MS-forbundet. 

Dersom forslaget går gjennom vil det i praksis bety en nedleggelse av Hjernerådet. 

    

Krever stamcellebehandling

I høringsinnspill til Helse- og omsorgskomiteen ber MS-forbundet også komiteen om bevilgninger til organisering og drift av stamcellebehandling på norske sykehus for å møte behovet til personer med MS som vil ha behov og nytte av stamcellebehandling. 

-Vi mener denne behandlingen er så godt dokumentert at det ikke lenger er grunn til å vente med å organisere et faglig sterkt tilbud i Norge. Vi kan ikke godta at Norge henger etter på dette området, og at norske pasienter reiser til utlandet for å få behandlingen, finansiert av egne midler, sier Fredriksen.

     

MS-forbundet skal i muntlig høring hos Helse- og omsorgskomiteen mandag 17. oktober. 

  

Les MS-forbundet høringsinnspill her

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.