Gudrun Sofie Østhassel <gudrunSPAMFILTER@ms.no (Fjern SPAMFILTER fra adressen)>
Alle de 25 norske mosjonssyklistene i Provence har nådd toppen av Mont Ventoux. 21 av dem syklet opp tre ganger samme dag. - Imponerende!, sier prosjektleder Eva Høili.
Mont Ventoux er over 1900 meter høyt og endepunktet for en av de tøffeste etappene i Tour de France. Stigningen opp mot toppen er på opptil 12 prosent. Den siste dagen av oppholdet i Provence fikk rytterne den største utfordringen: Tre ganger opp og ned Mont Ventoux i tre forskjellige løyper.
Total distanse er 135 kilometer og total høydeforskjell er 4381 meter. De som greier prøven, blir medlem av "De gales club", (Club des Cinglés de Mont Ventoux). Bare 29 norske ryttere figurerte på medlemslistene, nå er 20 nye navn registrert.
- Dette var utrolig gøy og veldig imponerende, sier prosjektleder Eva Høili i MS-forbundet.
Fem av syklistene har MS, alle nådde toppen tre ganger. Det var over 30 grader flere steder i løypa, og følgebilene kjørte i skytteltrafikk med vann og mat.
- Syklistene støttet hverandre hele veien og hjalp hverandre opp. Flere gråt da de nådde toppen for tredje gang. Det har vært en stor opplevelse, også for oss i støtteapparatet, sier Høili.
Bjørg Dæhlie har progressiv MS. Hun er glad for at det nå satses på forskning også for denne gruppen. Bjørn Dæhlie støtter MS-forbundets sykkelsprosjekt. Han inspirerte syklistene til dåd før avreisen til Provence. Til venstre Astrid Mattson, som nå har nådd toppen av Mont Ventoux. (Foto: Olav Førde)
De 25 rytterne var samlet på Gardemoen for kick off før avreise.
- En drøm er mer enn bare et mål. Det må ligge noe i hjerterota, sa Bjørn Dæhlie da han motiverte rytterne som nå er i Provence for å sykle for MS-saken. Han oppfordret deltakerne til å være utforskende og leve ut drømmene sine.
- Jeg har blitt god sammen med andre.
Det var et av de aller viktigste suksesskriteriene Bjørn Dæhlie trakk fram under motivasjonsforedraget. - Det er viktig å kunne glede seg over andres fremgang, fortsatte han. - Nøkkelen bak Norges suksess i skiløypa er enkel: Vi er så innmari gode på å være gode sammen!
Bjørn Dæhlies mor, Bjørg Dæhlie, var også til stede under kick-offet. Hun har selv progressiv MS og er veldig positiv til sykkelprosjektet, som har som mål å samle inn penger til forskning på denne typen MS.
I dag er hun avhengig av rullestol, men hun sier at det tidlig i sykdomsfasen var viktig for henne med fysisk aktivitet og fysioterapi. Hun har lært mye av Bjørn, og er inspirert av at han lever ut drømmene sine og setter seg mål. Nå er hun glad for at han kan bidra til å inspirere andre med MS.
Syklistene Astrid Mattson, Audun, Jostein Havik Eriksen og Sigmund Jensen har selv MS (Foto: Olav Førde)
Alle rytterne som deltar i prosjektet har på ulike måter tilknytning til MS-saken. Audun har selv diagnosen. Han er motivert og spent på fire dager sykling i Provence, og ikke minst til den store styrkeprøven på lørdag. Da skal Mont Ventoux bestiges via strekningen fra Bédoin, som Tour de France-rytterne skal opp noen uker senere. Toppen ligger på 1912 m.o.h og stigningen er noen steder på hele 12 prosent. Anders ønske med denne turen å vise at MS-diagnosen ikke nødvendigvis er et hinder. – Det handler om å ta utfordringene, sier han. – En kan ikke gi seg før en har prøvd.
Han er også enig i Dæhlies poeng om at samhold og fellesskap er viktig:
- Sykling er en lagidrett. Vi drar hverandre og vi sykler sammen opp de tunge bakkene. Vi hadde ikke klart det samme alene.
(Foto: Olav Førde)
Nevrolog Pål Berg-Hansen ved Oslo universitetssykehus (bildet) er også blitt engasjert av arrangementet ‘Trå til for MS’, og han skal selv være en del av gjengen som skal sykle.
Under kick-offet holdt han et innlegg hvor han oppdaterte deltakerne om hva som skjer på forskningsfronten, da særlig med fokus på behandling av progressiv MS. Han kunne informere om at mange studier pågår, og stadig flere er rettet mot progressiv MS.
Les mer og se flere bilder på facebooksiden ‘Trå til for MS’.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.