Oslo MS-forening – 70 år i kamp og fellesskap
I 70 år har Oslo MS-forening vært en viktig støttespiller for mennesker med MS i hovedstaden. Fra en liten forening med landsdekkende medlemsmasse, til en aktiv og inkluderende organisasjon med fokus på fellesskap, informasjon og påvirkning.

Oslo MS-forening ble stiftet 28. mars 1955, og allerede måneden etter kom første utgave av MS-bladet. Den gang stensilert i A4-format med kun fire sider. I det første nummeret uttrykte foreningens formann, overrettssakfører H.P. Michelet, et visjonært mål:
«Det er klart at foreningens egentlige mål i bunn og grunn er å gjøre seg selv overflødig ved at man finner sykdommens årsak og blir i stand til å helbrede den.»
Dette håpet lever fortsatt – selv om det fortsatt ligger et stykke frem i tid.
Medlemsutvikling og organisering
I starten hadde foreningen medlemmer fra hele landet. Allerede i 1961 var det hele 1500 medlemmer. Etter hvert ble det etablert egne lokalforeninger, og Oslo MS-forening ble avgrenset til hovedstadsområdet. I dag har foreningen rundt 700 medlemmer – omtrent som i 1994.
Grunnlegger av MS-forbundet
Oslo MS-forening var blant initiativtakerne da MS-forbundet ble etablert i 1965. Foreningens daværende leder, Leif H. Henriksen, ble også den første formannen i forbundet. Etter noen år med uenigheter meldte Oslo-foreningen seg ut i 1974, men vendte tilbake i 2001 etter fusjon mellom MS-forbundet og Norsk Forening for Multippel Sklerose (NFMS).
Sykehjemsbygging og Hakadal-prosjektet
Allerede i 1966 kjøpte foreningen en tomt i Hakadal med mål om å bygge et sykehjem for MS-pasienter. Prosjektet ble til slutt realisert av MS-forbundet, og MS-senteret i Hakadal åpnet i 1976 med 22 plasser. Det drives fortsatt av MS-forbundet i dag.
I Oslo tok foreningen også initiativ til lokale botilbud for MS-rammede. Med samarbeidspartnere som Polioforeningen ble det åpnet tre nevro-hjem: Vestli (1970), Manglerud (1976) og Furuset (1979). Disse ble overtatt av Oslo kommune i 1999 etter vedtak om at det var en offentlig oppgave å drive slike tilbud. Oslo MS-forening mottok i den forbindelse nærmere 14 millioner kroner, som la grunnlaget for profesjonell drift i mange år fremover.
Aktivitet og fellesskap
Gjennom årene har Oslo MS-forening tilbudt et bredt spekter av aktiviteter. Helsereiser til Lanzarote, Kroatia og Spania har vært populære, sammen med lokale arrangementer som forskningsforedrag og rekeaften, turer rundt Sognsvann, sommerfester, lørdagsprat, konserter og julemiddager. I nyere tid har ukentlig digital trening og en egen ungdomsgruppe fått stor betydning.
Jubileumsfeiring med stil
70-årsjubileet ble markert 29. mars 2025 med en høytidelig middag i Gamle Logen. Kveldens konferansier var Hanne Krogh, og både finansminister Trygve Slagsvold Vedum og Oslos helsebyråd Saliba Andreas Korkunc sendte videohilsninger.
Blant kveldens talere var generalsekretær i MS-forbundet Anne-Mette Øvrum og styreleder Helene Wangberg. Et av kveldens høydepunkt var da styreleder Knut Maroni overrakte en gavesjekk på 300.000 kroner til MS-forskning ved Oslo universitetssykehus, representert ved Elisabeth Gulowsen Celius.
Mot en fremtid uten MS
Oslo MS-forening står støtt på skuldrene av 70 års frivillig innsats, solidaritet og pågangsmot. Foreningen har én visjon: En verden uten MS. Og inntil den dagen kommer, er målet at ingen skal møte MS alene. Gjennom informasjon, støtte og sosiale møteplasser skal foreningen fortsette å være en trygg havn for dem som trenger det – uansett alder og funksjonsnivå.