Hjem / Aktuelt / Skuffende avslag – men skritt i riktig retning

Skuffende avslag – men skritt i riktig retning

Flertallet i Helse– og omsorgskomiteen går imot FrPs forslag om å innføre stamcellebehandling som standardbehandling for personer med MS. Men det er flere lyspunkter i avslaget.

Illustrasjonsbilde som viser en sprøye og celler.

MS-forbundets generalsekretær Magne Wang Fredriksen er skuffet over at det politiske miljøet ikke benytter seg av muligheten til å innføre en nødvendig og forsvarlig behandling som norske MS-pasienter har behov for å få gjennomført i Norge.

- Men det er gledelig å se at det ikke lenger en diskusjon om stamcellebehandling skal anerkjennes som behandlingsform for MS. Tilrådningen fra helseministeren og innstillingen fra helse– og omsorgskomiteen anerkjenner stamcellebehandling for MS-pasienter. Behandlingen skal tilbys norske MS-pasienter.

Helseministeren har tydeliggjort at dette er en behandling som skal tilbys for alle personer med MS i hele Norge gjennom en såkalt individuell unntaksmulighet både ved universitetssykehusene i Oslo og Bergen. Dette gjelder pasienter som ikke kan eller vil delta i RAM-MS-studien og som har hatt tydelig sykdomsaktivitet til tross for behandling med en av de mest effektive konvensjonelle MS-medisinene.

MS-forbundet merker oss at et flertall viser til at Stortinget formelt ikke bør ta stilling til enkeltsaker, men av sykehusdirektørenes Beslutningsforum. Et flertall bestående av Høyre, Frp, KrF, SV, Pasientfokus og Rødt støtter at den faglige enigheten rundt behandlingen bør vektlegges av Beslutningsforum. 

- Vi har forventinger om at stamcellebehandling skal bli tilgjengelig for flere personer med MS. Den oppgaven må Beslutningsforum ta på vegne av norske MS-pasienter, poengterer Wang Fredriksen.  

Dette er den skriftlige innstillingen fra komiteen og forslaget skal stemmes over i Stortinget fredag 8. desember. Du kan følge debatten og avstemmingen direkte fra Stortingssalen på nett-tv her

Les hele høringsinnspillet fra MS-forbundet og følg saken her:

Sak - stortinget.no