Hjem / Aktuelt / Eventyreren med hjerte for MS-saken

Eventyreren med hjerte for MS-saken

Tommy Listøl fra Rogaland elsker å utfordre seg selv. Han takker MS-diagnosen for at han gjør ting han kanskje ellers ikke hadde turt! Han har vært på eventyr - til fjelltoppen “Island peak” i Nepal, 6189 moh. Turen brukte han til å samle inn penger til MS-forbundet.

MS-diagnosen

Da Tommy var rundt 30 år, fikk han vond nakke, hodepine og nummenhet i en arm. Utallige behandlinger hos fysioterapeut og kiropraktor hadde ingen effekt. Omsider ble han henvist  til en nevrologmen det skulle ta 8 år før han fikk diagnosen.

- Det hadde vært så mange år med diffuse symptomer som ingen fant ut av, og jeg hadde nesten begynt å lure på om jeg var hypokonder. På mange måter var jeg litt glad for at det var MS, da hadde jeg i allefall en diagnose å forholde meg til. Jeg bestemte meg der og da for å fylle dagene med positive ting og ta sykdommen som den kom.

Mestringsfølelse gav mersmak

Tommy er blitt 50 år og har tre voksne barn, samboer og en hund. - Nå som barna har blitt store, måtte jeg finne nye ting å fylle tiden med, forteller Tommy. -Jeg begynte med turer i nærområdet, både på ski og til fots, hvor jeg satte mål for meg selv. Det gav en skikkelig mestringsfølelse.

- Mestringen gav mersmak. Ideen om topptur i Nepal modnet over mange år. Hadde det ikke vært for MS-diagnosen, hadde jeg nok ikke vært så aktiv som jeg er. Og jeg hadde nok ALDRI kommet på tanken om å reise til Nepal for å bestige et fjell på over 6000 meter!

- Det å sette seg mål, og nå de, er utrolig gøy og givende. Samtidig må jeg presisere at et mål ikke trenger å være en topptur. Det kan like gjerne være å gå en tur rundt huset, padle, sykle eller bare reise til en nabokommune. Det viktigste er å få den gode mestringsfølelsen, sier Tommy.

Mange forberedelser

Mye trening og forberedelser ligger bak en slik tur. - Jeg hadde trent en del, men kanskje ikke like mye som jeg burde. Nå er det sånn at jeg må ta hensyn til min dagsform i det daglige også, men heldigvis hadde jeg god tid til å trene meg opp.

- Kompisene mine var veldig spent på hvordan dette skulle gå, da jeg kan være litt distre. Men jeg hadde lagt meg opp noen rutiner som for eksempel å ha faste plasser til ting i sekkene og huskelister over ting jeg måtte huske på hver morgen.

Turen til Nepal 

Lørdag 17. september 2022 startet den 48 timer lange reisen. I den lille byen Lukla fikk han selskap av andre opp til Everest base camp. Derfra gikk turen “alene”, med dyktige sherpaer.
- Jeg gledet meg til selve opplevelsen. Til å se naturen, fjellene, folkeslaget. “Gru-gleding”, siden jeg ikke helt visste hva jeg gikk til. Jeg valgte å fokusere på de kjekke tingene i stedet for utfordringene som kom, forteller han. - Jeg gruet meg til mangel på søvn, et av MS-symptomene jeg sliter mest med. Og det å få i seg nok mat og holde orden på utstyret.

- Å nå toppen var stort, men hensynet til kroppen og sikkerheten kom alltid først. Hvis jeg ikke hadde kommet opp, hadde det også vært greit.

Innsamling til MS

Tommy startet en innsamling til MS-saken. - Det nærmet seg min bursdag i august, og det kom et forslag fra Facebook om å benytte anledningen til å samle inn penger. Jeg tenkte at den turen kunne være spennende å kombinere med en innsamling i stedet. Forskning koster penger, og jeg var i den heldige situasjonen at jeg kunne gjøre noe slikt. Det vil komme flere personer med MS etter meg og jeg ønsket å bidra til at de får større sjans til å bli friske. 

- På under 3 dager samlet folk inn over 40.000 kroner! Det var helt vilt, og veldig rørende. Folk bidro og heiet meg fram. Totalt samlet vi inn 60.000 kroner! Jeg er veldig takknemlig!

Tommy la ut bilder og oppdateringer på sin Instagram konto @tlistol.

 Vi takker Tommy varmt for engasjementet og alle bidrag som kom inn i hans innsamling.

Start din egen innsamling

Skal du feire bursdagen din? Bli med på Trå til for MS? Arrangere loppemarket? Gjør som hundrevis av andre - start din egen innsamlingsaksjon til inntekt for en verden uten MS.