Hjem / Aktuelt / Går 100 kilometer i august – for en verden uten MS!

Går 100 kilometer i august – for en verden uten MS!

— Jeg vil være med å bidra til å kunne tilby mennesker som har MS, pårørende eller andre berørte arenaer hvor man kan oppleve varierte typer mestringsfølelse, samhold og tilhørighet. Det sier Even Soldal, om hvorfor han Trår til for MS i august med å starte en innsamling på Spleis for MS-forbundet.

Portrett av Even Soldal Jensen

— Jeg vil være med å bidra til å kunne tilby mennesker som har MS, pårørende eller andre berørte arenaer hvor man kan oppleve varierte typer mestringsfølelse, samhold og tilhørighet. Det sier Even Soldal, om hvorfor han Trår til for MS i august med å starte en innsamling på Spleis for MS-forbundet.

Vi møter en glad Even på telefon for å høre mer. Han har satt seg som mål å gå hele 100 kilometer i løpet av august og samtidig samle inn penger til MS-saken.     

— Ideen fikk jeg etter å ha deltatt i utfordringen om å gå 60 kilometer i april for MS. Det gikk relativt greit og tenkte nå som hverdagen starter igjen, så vil jeg gjøre noe mer utfordrende. Jeg kan melde om fullt pågangsmot, og har allerede klart å gå nesten 20 kilometer, sier Even. 

Møtte ikke MS alene 

Even er 36 år. Han har samboer, to barn og et bonusbarn. Han fikk MS-diagnosen i 2019. 

— Jeg hadde hell i uhell, kan du si. Etter noen måneder med diffuse problemer, ble jeg sendt på akutten og fikk min MS-diagnose dagen etter. Da fikk jeg tilbud om å bli med på et kurs for nydiagnostiserte som skulle være 2-3 uker etterpå. På kurset traff Even flere som var medlem i Rogaland MS-forening sin UNG-gruppe. — Så ble jeg invitert med på bowling og burger som de arrangerte i foreningen. Jeg synes det var deilig å sitte å høre de andre prate i en sånn uformell setting. Jeg kjente meg igjen i noe, og ikke i annet. Men det var godt å kjenne at jeg ikke var alene. At jeg fikk møtt andre så raskt, gjorde at jeg med én gang fikk svar på de spørsmålene jeg hadde. Jeg vil oppfordre alle til å finne en de kan dele med som kan forstå, uten å bekymre seg. 

Motivasjonen for trå til med en innsamling

— De lokale tilbudene hvor man kan møte andre i samme situasjon er så viktig! Med mer midler kan vi utvide tilbudene enda mer og treffe enda flere. Det er en av mine motivasjoner for å Trå til for MS med en innsamling. Noen vil treffes på en restaurant, noen ønsker et lukket rom der ingen utenforstående kan se deg, noen trenger at det foregår en aktivitet - noen ønsker at det skal være faglige opplegg. Har vi mer penger, kan vi lage et tilbud som er så bredt at alle finner noe som passer for dem. Slik at ingen må møte MS alene. Min andre motivasjon er den viktige forskningen. Bidragene i min innsamling vil også være med å bidra til at vi i 2024 igjen kan tildele norsk forskning på MS-feltet utrolig viktige midler.

Min måte å fortelle verden at jeg har MS

— Det fine med denne innsamlingen er at jeg føler at jeg får muligheten til være med å påvirke det MS-forbundet kan gjøre for meg og andre. Samtidig synes jeg åpenhet er viktig, og gjennom innsamlingen kan jeg på en fin måte fortelle verden at jeg har MS. Det er ikke alle som vet at jeg har MS, og i stedet for at de ser meg i butikken på en dårlig dag, så ser de at jeg gjør noe sunt og fornuftig, forteller Even. I skrivende stund har han samlet inn hele 2900 kroner!

— Jeg tror noe av grunnen til at folk ønsker å støtte meg, er nok blant annet fordi når de sist så meg, så satt jeg i rullestol. Kanskje er de litt sjokkerte over at jeg nå skal gå 100 kilometer! Tilbakemeldingen fra de som har gitt en donasjon er at de synes det er fint å få muligheten til å støtte meg - og en god sak. Noen har også blitt litt inspirert og planlegger å gjennomføre en lignende utfordring. Even forteller at han har delt innsamlingen sin i sosiale medier, gått mange kilometer og delt oppdateringer om fremgangen inne i Spleisen.- Mitt tips til andre som vurderer å starte en innsamling er å bare gjøre det. Tør å gi av seg selv, og tør å spørre om støtte, det viser at du er aktiv og bryr deg om en sak. 

Betydningen for lokalforeningen 

Lokalforeningene er selve grunnmuren i MS-forbundet og hver enkelt forening har unik kunnskap om hvilke muligheter og utfordringer som rører seg for personer med MS og deres pårørende i lokalmiljøet. Halvparten av pengene som Even samler inn går tilbake til den lokale MS-foreningen i Rogaland. Vi ringte lederen i foreningen for å høre hva dette betyr for de.  

— Det betyr enormt mye for oss som lokalforening med støtte gjennom slike innsamlinger, forteller leder Therese Wammeli Johannesen. Det betyr at vi kan opprettholde et bredt tilbud gjennom hele året. Det viktigste vi gjør er å tilrettelegge arenaer hvor man kan møte andre i samme situasjon, eller ulike situasjoner. På den måten kan man få noen tips og triks til boka, som vi vet betyr mye for den det gjelder. 

Portrett av Therese Wammeli

—  I Rogaland MS-forening er vi avhengig av å styre og drifte fornuftig, slik at nye med MS som kommer med årene kan få samme glede av tilbudene og samholdet. Vi ønsker å holde aktivitetsnivået og utvikle disse, og da er gaver fra innsamlinger en viktig faktor for å få dette til. — Det er mange foreninger har utfordringer med avstander, noe som gjør det vanskelig og dyrt å opprettholde gode tilbud for alle. Flere midler skaper også nye muligheter til å tenke nytt. Så jeg håper flere vil starte en innsamling til støtte for sin lokale forening. Alternativt, dersom man selv, av ulike grunner, ikke ønsker å opprette en egen Spleis så kan man finne en innsamling å støtte på spleis.no/ms. Det er rørende å ha engasjerte personer som Even på laget, som ønsker å bruke sin tid til å bidra gjennom en innsamling, avslutter Therese. 

Vi i MS-forbundet er dypt takknemlige for Even, alle andre som Trår til for MS, for sitt engasjement og bidrag til arbeidet for alle som lever med MS! Tusen takk. 

Start din egen innsamling 

Skal du feire bursdagen din? Bli med på Trå til for MS? Arrangere loppemarket? Gjør som hundrevis av andre - start din egen innsamlingsaksjon til inntekt for MS-saken.