Fatigue (utmattelse)
Studier viser at 60-90 % av alle med MS opplever fatigue i løpet av sykdomsforløpet. Rundt 40 % opplever det som et av sine største problemer. Fatigue er med andre ord et vanlig trekk ved sykdommen, og handler ikke om latskap eller mangel på motivasjon.
Artikkelen er kvalitetssikret av:
Øivind Torkildsen, professor og nevrolog ved Haukeland universitetssjukehus.
I korte trekk
Hvis du har fatigue (utmattelse) har du ofte lite fysisk og /eller mental energi. Trettheten går ikke nødvendigvis over ved søvn eller hvile. Det er en vanlig og utbredt plage ved MS, og handler ikke om latskap eller mangel på viljestyrke.
Flere har fatigue uten å være klar over det. Plagene kan være diffuse eller vanskelig å forstå seg på – både for deg selv og andre. Mange sliter derfor med dårlig samvittighet, uten grunn.
Hvis fatiguen har oppstått og vart i mindre enn seks uker, betegnes den som akutt. Hvis den har vart i over seks måneder, betegnes den som kronisk.
Kjennetegn
Studier viser at 60-90 % av alle med MS, opplever fatigue i løpet av sykdomsforløpet. Dette er noen av de vanligste kjennetegnene:
- Det påvirkes av humør, smerter og temperatur.
- Plagene er ofte verst om ettermiddagen/kvelden.
- Det kan opptre når som helst i MS-forløpet.
- Det er ingen sammenheng mellom fysisk funksjonsevne og fatigue.
- Fatigue kan være en forløper til et MS-attakk (relaps).
- Plagene kan oppleves både fysisk og/eller mentalt.
Årsaker
Vi skiller ofte mellom primær og sekundær fatigue. Primær fatigue skyldes selve sykdommen, mens sekundær fatigue skyldes andre MS-symptomer som for eksempel; smerter, søvnproblemer, kosthold, stress, infeksjoner, lavt stoffskifte eller lav blodprosent. Det er viktig å få kartlagt hvilke faktorer som kan forsterke den primære fatiguen og/eller være årsaken til den sekundære fatiguen.
Årsakene til fatigue er sammensatte og kan både forårsake og forverre plagene. Vi antar at noe av årsaken ligger i strukturelle endringer i sentralnervesystemet, men de eksakte mekanismene er ukjente. Andre årsaker kan være:
- Smerter, vannlatingsproblemer, angst/ depresjon, søvnforstyrrelser, nedsatt fysisk funksjon, styrke, utholdenhet og koordinasjon, nedsatt kognitiv funksjon, nedsatt lungekapasitet eller spastisitet.
- Kosthold, stress, infeksjoner, lavt stoffskifte, lav blodprosent eller lite vitamin D.
- Varmeintoleranse.
- Bivirkninger av smertestillende, spastisitetsdempere og sovemedisiner.
- Medikamenter mot høyt blodtrykk, depresjon, allergi, p-piller, epilepsi, astma og enkelte medisiner mot sukkersyke
- Enkelte forebyggende medikamenter kan også gi fatigue
Kartlegging
Kartleggingen er ofte en kombinasjon av samtale, undersøkelse og bruk av selvrapporteringsverktøyer. Henvisning til ergoterapeut for kartlegging er ganske vanlig. Da går man gjennom ulike tester som kartlegger kognisjonen din. En ergoterapeut kan også hjelpe deg med anskaffelse av energibesparende hjelpemidler.
Behandling og tiltak
Årsakene kan være sammensatte. Derfor er behandlingen naturlig nok også sammensatt. Hvilken behandlingen som velges, bestemmes av kartleggingen. Her er noen typiske tiltak som kan være aktuelle for deg.
Aktivitetsregulering og energiøkonomisering er noe av det første du bør ta tak i. Aktivitetsregulering handler om å vurdere aktivitetene du fyller dagen din med. Det er viktig å finne en god balanse mellom aktivitet og hvile, og kravene og forventningene du har («må-, bør- og vil-aktiviteter»).
Du bør også prøve å bli bevisst hvilke aktiviteter som gir deg energi, og hva som tapper deg for energi. Energiøkonomisering handler også om hvordan du utfører forskjellige aktiviteter. Kanskje noen av dem kan utføres på en mer hensiktsmessig måte for å spare energi?
Tips
- Planlegg når og hvordan du kan hvile
- Ta hyppige og korte pauser
- Hvil før du blir for sliten
- Finn noen gode avspenningsøvelser
- Bruk hjelpemidler ved behov
Fysisk aktivitet kan også redusere MS-fatigue. Spør gjerne om tips og veiledning fra en fysioterapeut. Mange med MS opplever at trening og fysisk aktivitet tidlig på dagen, har en gunstig effekt både på fatigue og kognitiv funksjon resten av dagen.
Kognitiv terapi har ofte bedre effekt enn medikamenter. Kognitiv terapi, (også kalt kognitiv atferdsterapi), handler om problemløsning og å få innsikt i sammenhengen mellom tenkning, handlinger og følelser. Når problemet er kartlagt og fatigue er diagnostisert, er kunsten å akseptere det – uten å la seg passivisere av det. Informer dine nærmeste, legg inn korte pauser og skift fra mentalt krevende oppgaver til mer fysisk aktivitet.
For mange er det viktig å unngå for ensformige aktiviteter. Vektlegg heller lystbetonte aktiviteter. Husk også å legge inn korte pauser. Det kan redusere fatigue.
Hos mange forsterkes fatigue av varme. Hvis du ikke kan skjerme deg mot varmen, er det viktig å drikke godt, gjerne kald drikke, og kjøle ned deler av kroppen med for eksempel kalde fotbad eller kjølevest. Hvis du planlegger ferie i varme strøk, bør du forsikre deg om at hotellrommet har aircondition.
Det er knyttet stor usikkerhet om effekten av medikamentell behandling av fatigue. Enkelte studier rapporterer om god effekt (med f.eks. modafinil, pemolin og amantadin), mens andre studier ikke viser noen effekt.
Enkelte medisiner har vist seg å ha effekt på fatigue hos MS pasienter som har symptomer på økt søvnighet. Men på grunn av usikkerhet knyttet til dokumentasjon av effekt, dekkes ikke medikamentutgifter av HELFO.
Lyst til å lære mer?
Animasjonsfilm om fatigue laget av Novartis.
Brosjyre om fatigue fra MS-senteret.
Intervju med med Inger Grethe Løyning, ved MS-senteret Hakadal AS.
Om fagartikkelen
Fagartikkelen er laget med verdifull fagkunnskap, faktagrunnlag, ideer og inspirasjon fra Norsk MS-veileder.
Tusen takk!
Vi vil også takke brukerpanelet ved Hanne Fjellheim, Therese Johannesen og Bjarni Dagbjartsson som har gitt verdifulle innspill og ideer til denne artikkelen.
Relevant
Et aktivt pensjonistliv
Audun Knapskog deltok i "Gå 60km i april" for et mer aktivt pensjonistliv. Han har tidligere hatt et aktivt liv med mye fjellturer.…
Bli kjent med Aleksander
I mine hverdager så liker jeg å være kreativ. Jeg lager figurer i betong, dyrker blomster og grønnsaker i sesong, gamer og streamer en del på kveldstid. I tillegg er jeg glad i foto.
- 30 år
- Ise
- bergliolsen@gmail.com
- 99221775
- Sarpsborg MS-forening
Psykisk helse
En MS-diagnose kan være en stor livsomveltning, som gir utfordringer og belastninger du ikke hadde sett for deg. Forskning tilsier at mellom 30…