Hopp til hovedinnholdet

Bør du revaksineres mot covid-19?

Prosjektgruppen i vaksinestudien NevroVAX kommer med en påminnelse om at mange med MS bør revaksineres. 

Det er fortsatt mange som får infeksjon med covid-19, influensa og RS-virus. Antall nye sykehusinnleggelser med luftveisinfeksjoner er høyt og fortsatt økende. Hensikten med vaksinasjon mot koronavirusinfeksjon (covid-19) er å forebygge sykdom eller å gjøre sykdomsforløpet mildere uten å bli utsatt for alvorlige bivirkninger. Vaksinasjon er ikke for sent, og vi råder alle personer med MS til å ta vaksinen.

MS i seg selv medfører ikke økt risiko for alvorlig covid-19, de fleste ansees derfor ikke som en del av risikogruppen og kan følge samme råd om koronavaksinasjon som friske. Vi anbefaler en oppfriskningsdose av koronavaksinen til personer med MS som oppfyller minst en av følgende kriterier:

  • Er over 65 år
  • Behandles med rituksimab (MabThera/Rixathon), okrelizumab (Ocrevus), ofatumumab (Kesimpta), fingolimod (Fingolimod/Gilenya), ozanimod (Zeposia) eller ponesimod (Ponvory)
  • Har høy uføregrad (f. eks. behov for rullestol eller ganghjelpemiddel)
  • Har andre sykdommer som medfører økt risiko for alvorlig covid-19
  • Gravide i 2. og 3. trimester

Oppfriskningsdose bør gis med et intervall på 4 måneder siden siste koronavaksinedose. Vaksinen kan gis 3 uker etter gjennomgått covid-19, men vi anbefaler at man venter i 3-4 måneder etter påvist smitte før oppfriskningsdose.

Studien NevroVAX gir oss en unik forståelse av beskyttelse etter vaksinasjoner (som blant annet rådene over er baserte på) og vi vil gjerne fortsette å samle informasjon. Vi ber alle deltakere om å ta ny blodprøve ved bruk av tilsendt blankett og om å fylle ut et spørreskjema vedrørende oppfriskningsdosen (og eventuelle bivirkninger), minst tre uker etter at vaksinedosen mottas.

Du kommer til spørreskjemaet ved å trykke på denne lenken (innlogging med BankID, som før): https://nettskjema.no/a/oppfriskningsdose

Ta gjerne kontakt med Marton König (makoni@ous-hf.no) ved spørsmål, ønske om å delta i studien eller behov for blodprøveblankett. Se gjerne utfyllende informasjon om våre råd på www.ous-research.no/nevrovax

Vi vet lite om immunresponser hos personer med MS som har gjennomgått stamcellebehandling og ønsker å få informasjon og blodprøver fra så mange som mulig i denne gruppen, også de som ikke er vaksinert. Ta kontakt Stine Schikora-Rustad (Stine.Schikora-Rustad@sshf.no) om du er interessert i å delta. 

På vegne av prosjektgruppa i Nevrovax,

Marton König, Åslaug Rudjord Lorentzen, Trygve Holmøy, Øivind Torkildsen, Elisabeth Gulowsen Celius og Gro Owren Nygaard

Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.